Spetsialistid räägivad: Eesti mehed käivad kliinikus julgelt kõike korrigeerimas, kõhurasvast munanditeni

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Benis Arapovic/PantherMedia / Scanpix

Nüüd, mil stereotüübid esteetilise kirurgia ümber on vaikselt purunema hakanud, avaneb meestele, kes hindavad tervislikku väljanägemist, täiesti uus maailm. «Ilukirurgia pole meeste seas enam selline tabuteema nagu varasematel aegadel,» räägib dr Gintaras Papeckys.

«Mehed on oma välimuse suhtes üha kriitilisemad ning ka altimad sellest kõnelema ja midagi ette võtma. Christinas Clinicus on meespatsientide osakaal viimaste aastatega hüppeliselt suurenenud –  iga päev on mitu meest meil kas konsultatsioonis või operatsioonil,» ütleb Papeckys.

Üks operatsioon, mitu erinevat lahendust

Enamik esteetilise kirurgia operatsioone sobivad nii naistele kui meestele, kuid kuna naistel ja meestel on mitmeid erinevusi (näiteks naha paksus, rasva talletamise viis jms), on erinevad ka operatsioonitehnikad. Näiteks ninaoperatsiooni eesmärk on nina kuju ja funktsiooni parandamine sõltumata soost.

Samas erineb tugeva, kuid rafineeritud meheliku nina saavutamiseks tehtav operatsioon suuresti kauni ja tasakaalustatud naiseliku nina vormimisest. Seega võib öelda, et edukas meestele suunatud esteetiline kirurgia keskendub mehelike proportsioonide loomisele või säilitamisele ning kindlasti peaksid mehed usaldama end kirurgi või spetsialisti kätte, kellel on suuri kogemusi meestele tehtavate operatsioonide ja/või muude protseduuridega.

Mida mehed tahavad?

On täiesti arusaadav, et ka mehed tahavad head välja näha. Nad on mõistnud, et operatsioonitehnikad on väga palju edasi arenenud ning tulemused jäävad ülimalt loomulikud. Tänapäevakultuuri muutuste tuules näeb ideaalne mees üha rohkem välja nagu superkangelane mõnest filmist.

Populaarsed protseduurid meeste seas on rindade vähendamine e günekomastia, rasvaimu, kõhuplastikad, nina- ja silmalaugude plastikad ning intiimplastikad. Väga sageli soovitakse ka täitesüste, mis õigeid tehnikaid kasutades annavad kena maskuliinse näokuju, ning botuliintoksiini süste, mis vähendavad sügavaid miimikakortse ning aitavad liighigistamise vastu.

Rindade vähendamine meestel – populaarseim operatsioon meeste seas

«Kui umbes pooled naised mõtlevad rindade suurendamise peale, siis võib samas väita, et umbkaudu pooled mehed mõtlevad rinnavähendamisele,» nendib kliiniku juhataja Brit-Carmen. Kui varem esines meeste rinnanäärmete suurenemist harvem ja tihtipeale oli see seotud nt valede toidulisandite tarbimisega, siis viimasel ajal juhtub seda üha sagedamini. Täiesti tavalised, muidu saledad mehed tulevad vastuvõtule probleemiga, et nende rinnanäärme paksus on lausa mitu sentimeetrit. See aga ei kuulu meheliku keha juurde.

Rinnavähendusoperatsiooni tulemused on fantastiliselt head, mistõttu on mehed selle protseduuriga väga rahul. Muidugi tuleb arvestada, et rindade vähendamise puhul ei saa üle ega ümber armidest. Reeglina on rindade vähendamise puhul armid väiksed, kuid suuremate nahaülejääkide eemaldamisega kaasnevad ka suuremad armid. Tavaliselt mehi see aga ei morjenda – kes katab armid aasta pärast mõne toreda tätoveeringuga, kellel varjab armi karvkate. Ammu ju on käibel väljend «armid kaunistavad meest».

Rasvaimu kõhupiirkonnast e «halva rasva» eemaldamine

Paljud mehed võivad küll teha trenni ja toituda tervislikult, kuid üleliigne rasv ei taha kõhupiirkonnast kuidagi kaduda. Siin on lahenduseks rasvaimu. Dr Papeckys tunnistab, et on ka ise lasknud endalt kõhupiirkonda kogunenud rasva eemaldada. «Tegemist on nö halva rasvaga ning selle eemaldamine on meeste hea tervise seisukohast oluline. Muret ei tohiks häbeneda, vaid julgesti kliinikust nõu küsida. Mina tunnen end tänu «halva rasva» eemaldamisele kordi paremini ning mu ainevahetus toimib hoopis teisiti. Olen dr Viiklepale väga tänulik!»

Kõhuplastika – vabanemine üleliigsest nahast

Kiire ja suure kaalukaotusega kaasnevad nahaülejäägid, nn «rippuv nahk». Kui naine paneb rannas selga ujumistrikoo ja varjab sellega oma lõtvunud kõhunahka, siis meestel see tavaliselt ei õnnestu, sest ujumispükste alla ei peida kõhtu kuidagi. Kõhtu saab kirurgiliselt korrigeerida kõhuplastika abil, mille käigus eemaldatakse kõhult üleliigsed nahk ja rasv. Et saavutada parimaid tulemusi, tehakse kõhuplastika koos rasvaimuga. Mis puutub armi, siis see jääb kõhuplastika puhul tavaliselt pükste alla peitu.

Silmalaugude plastika, kui rippuvad silmalaud segavad vaatevälja

Meeste kulmukaar asub geneetiliselt madalamal kui naistel, mistõttu ülalaugude vaje võib tekkida kiiremini ja hakata ka rohkem silma. Kindlasti tuleb meeste ülalaugude plastika puhul lähtuda n-ö mehelikust mudelist ning lauge ei tohi lõigata naiselikult kõrgeks. Tegemist on meditsiiniliste näidustustega operatsiooniga kogu maailmas ning rippuvaid silmalaugusid võiks võrrelda näiteks hambutu suuga: kui ikkagi on mure, et rippuvad silmalaud segavad vaatevälja, siis tuleks probleemiga tegeleda.

Intiimplastikad – peenise pikendamine ja paksendamine, munandi endoproteesimine

Meeste intiimpiirkonna operatsioone teostatud juba üle 20 aasta ning nendel protseduuridel oma kindel vajaduspõhine patsientuur. Võiksime võrrelda mehe suguelundeid ja naise rindu – nii isiklikult kui naine on seotud oma rindadega, on mees seotud oma suguelunditega. Kui mehe suguelundid on proportsioonist väljas või puudub munand hoopis, segab see meest elamast täisväärtuslikku elu.

Mehed on iseteadlikud patsiendid

«Mehed on oma otsustes tavaliselt kindlad – kui operatsioon on plaani võetud, siis sellist asja, et konsultatsioonile tulles operatsioonis tegelikult kaheldakse, praktiliselt ei juhtu. Realiseerugu plaan varem või hiljem, aga see realiseerub,» räägib Brit-Carmen. Praktika põhjal võib öelda, et mehed on ka iseteadlikumad kui naised, sest nemad Google'ist loetut harilikult ei usu ning ammugi ei tee ühtegi otsust sõbra jutu peale.

Sõpradega selliseid teemasid lihtsalt ei arutata. «Mina olen meie meespatsientidele väga tänulik, sest kõik, keda olen siiani kliinikus kohanud, on olnud äärmiselt meeldivad. Pean neist väga lugu!» kiidab Brit-Carmen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles