Kas pärast hammaste pesemist tuleb suud veega loputada?

PM Tervis
Copy
Hambaarstid selgitavad, kuidas õigesti hammaste eest hoolt kanda.
Hambaarstid selgitavad, kuidas õigesti hammaste eest hoolt kanda. Foto: Shutterstock

Kliinik 32 hambaarstid kogusid kokku kõige levinumad suuhooldusega seotud valeuskumused. Hambaarstide soovituse järgi toimides on hambad edaspidi paremini hoitud.

1. Müüt: hambaid tuleb pesta kohe pärast sööki

Tegelikult soovitavad hambaarstid kohe pärast sööki hambaid mitte pesta, sest 30 minutit pärast söömist on hambaemail pehmem ja emailivigastuste suhtes tundlikum. Kui hommikuti on kiire, tuleks hambaid pesta hoopis pärast ärkamist, sest ärkamise ja kodust lahkumise vahele peab mahtuma nii hommikusöök kui ka hambapesu.

2. Müüt: Pärast hammaste pesu tuleb suud veega loputada

Hambaarstide soovitus on tegelikult seda mitte teha, sest fluoriidiioonid soodustavad kaltsiumi liikumist hambavaabale, mis tugevdavad hambaid ehk hambapasta hammastel toimib pikemaajaliselt. Hambapasta toimimist hammastel võib võrrelda käte kreemitamisega, sest peale kaitsvat kreemi ei hakka keegi ju käsi pesema.

3. Müüt: nätsud ja hambapasta teevad hambad valgemaks

Valgendavad nätsud on valdavalt reklaamitrikk ja ei anna lubatud tulemust. Olemas on valgendavad hambapastad, kuid need on abrasiivsed ja pikemal kasutamisel võivad kulutada ja kahjustada hambaemaili. Näts on hea pärast sööki happerünnaku neutraliseerimiseks ning sobiv hambapasta tasub valida ikka hammaste puhastamise eesmärgil. Hambaid valgendama tasub minna hambaarsti juurde, pealegi tohib valgendada ainult terveid, ilma aukudeta hambaid.

4. Müüt: hambapastas sisalduv fluor on mürgine

Fluoriidiioonid hambapasta osana soodustavad kaltsiumi liikumist hambavaabale, mis tugevdavad hambavaapa. Hambaarstide hinnangul on hammastele isegi kahjulikum, kui fluori hambapastas ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles