Regulaarne kanepi tarvitamine suurendab ohtlikku terviseriski (7)

PM Tervis
Copy
Kanepi tarvitamine võib mõjuda südamele halvasti.
Kanepi tarvitamine võib mõjuda südamele halvasti. Foto: Shutterstock

Ameerika Südame Assotsiatsiooni teadusuuringutest selgus, et regulaarselt kanepit tarvitavatel noortel on kaks korda suurem insuldi risk kui neil, kes kanepit ei tarvita.

Uuringus osales üle 43 000 noore vanusevahemikus 18–24. Neil osalejatel, kes tarvitasid kanepit vähemalt kümnel päeval kuus, oli kaks ja pool korda suurem insuldi risk kui teistel. Neil, kes lisaks kanepile ka e-sigarette või tavalisi sigarette suitsetasid, oli kolm korda suurem insuldi risk.

Teisest uuringust selgus, et kanepisõltlastel on 50 protsenti suurema tõenäosusega südamerütmihäired, mille tagajärjel on vajalik arstiabi. Teadlased soovitavad arstidel patsientidega kanepiga kaasnevatest ohtudest rääkida, sest kanep koosmõjus alkoholi või sigarettidega, võib osutuda ohtlikuks.

Kanepi mõju vereringele, ajule ja südame tervisele lööb välja 15 minutit pärast tarvitamist ning võib kesta kuni kolm-neli tundi. Väikse kogusega lööb süda kiiremini ning suure kogusega lööb süda ohtlikult aeglaselt. Seetõttu soovitavad arstid südamehaigetel kanepi tarvitamisest hoiduda.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles