Juuksed langevad välja? Siin on kaheksa põhjust, miks

Triin Sepp
Copy
Kaunite kiharate kadumisel võib olla mitmeid põhjuseid.
Kaunite kiharate kadumisel võib olla mitmeid põhjuseid. Foto: Shutterstock

Kaunid kiharad on iga inimese uhkus, olgu nad pikad või lühikesed. Kuid lugu on hoopis teine, kui tundub, et juukseharja sisse jääb rohkem lokke kui pähe. Siin on kaheksa põhjust, miks juuksed enam sinu peas elada ei taha.

1. Liiga pingul soeng

Liiga tugevate patsisoengute kandmine hoiab juuksed kogu aeg pingul ning see mõjub karvanääpsudele halvasti, mis omakorda tekitab juuste väljalangemist. Proovi kanda juukseid rohkem lahtiselt või lõdvemates soengutes ning väldi pikaks ajaks tugevate patside punumist, sest kui juuksejuured juba kord on kahjustunud, siis ei pruugi nendest karvanääpsudest enam uus juus kasvada.

2. Karmid juuksehooldused

Kui sinu stiili hulka kuuluvad keemilised sirgendamised või lokid, siis mõtle korra järele. Sagedane tugevate kemikaalidega juuste töötlemine ei mõju karvanääpsudele üldse hästi ning juuksed võivad seetõttu hõredamad välja näha.

3. Mõned haigused ja nakkused

Ka mitmed terviseprobleemid võivad juuste väljalangemist soodustada, näiteks kilpnäärmehaigused, vähk, luupus, alopeetsia või peanaha infektsioonid nagu seennakkused või dermatofüütia, maakeeli "kassihaigus".

4. Hormoonid

Hormoonid mõjutavad kindlasti muuhulgas ka juuste kasvutsüklit. Peamised hormonaalsed põhjused juuste väljalangemiseks on rasedus, rasestumisvastased tabletid, sünnitus ning menopaus.

5. Raske kaotusega toimetulek

Äkilised traumaatilised sündmused, nagu lähedase kaotus, raske haigus või operatsioon, võivad tekitada juuste väljalangemist veel ka kuus kuni üheksa kuud pärast sündmust.

6. Kuumus

Ka liiga kõrged temperatuurid võivad juuksejuuri kahtlustada, seega lase võimalusel oma juustel föönitamise asemel õhu käes kuivada ning ära kasuta lokitange liiga tihti. Eriti hell tuleb olla märgade juustega, mille kammimiseks soovitatakse ainult laiade piidega kamme.

7. Halvad toitumisharjumused

Levinud hüüdlause ütleb: "Sa oled see, mida sa sööd!" Loomulikult ei tähenda see, et peaksid hakkama parukaid järama, pigem hoia silm peal oma toitumisel ning vaata, et su taldrikult ei puuduks proteiini- ja rauarikkad toidud. Nende ainete ja veel mõne vitamiini puudus võibki su juuksed langema panna.

8. Geneetika

Kõige sagedasemaks juuksekao põhjustajaks on aga geneetika. Viiekümnendaks eluaastaks on pärilikud juukseprobleemid ilmutanud ennast 50% meeste ning 25% naiste hulgas. Meestel on kõige sagedasemaks probleemiks juuksepiiri taganemine, naisi kimbutab enim kiharate hõredamaks jäämine, vahendab Southern Living.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles