Teadlased katsetavad kõiki gripi tüvesid sihikule võtvat vaktsiini

PM Tervis
Copy
Kas vaktsiinist on kolme kuu pärast abi?
Kas vaktsiinist on kolme kuu pärast abi? Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF/Scanpix

Esimestele vabatahtlikele süstiti eksperimentaalset vaktsiini, ja kui kõik läheb hästi, ei pea enam varrukat igal sügisel kaitsepookimiseks üles käärima, vaid üks annus pakub kaitset mitmeks aastaks, vahendab CNN.

Selle aasta lõpus ja järgmise alguses hakkavad teadlased nägema tulemusi, mille põhjal öelda, kas universaalne gripivaktsiin on ohutu või kutsub paljude gripitüvede korraga vaktsiini panemine kehas esile reaktsioone.  

Põhjus, miks igal aastal tuleb teha uus gripivaktsiin, peitub gripitüvede muutlikkuses. Ringluses olnud tüved võivad olla aasta hiljem kadunud ja asendunud nendega, mida pole juba aastaid liikvel olnud.

«Gripp on tõesti hirmutav ja keeruline,» ütles NIAIDi vaktsiiniuuringute keskuse kliiniliste uuringute programmi juht dr Julie Ledgerwood. Hooajaline gripivaktsiin saab pakkuda praegu kaitset kolme või nelja erineva gripiviiruse tüve eest, seega peavad teadlased olema väga ettenägelikud, et valida vaktsiini õiged tüved.

Universaalne gripivaktsiin kataks teoreetiliselt kõiki gripitüvesid. Eelmise aasta kevadel hakkasid teadlased universaalseid gripivaktsiine testima, et näha, kuidas keha nendele reageerib. Kõigil vabatahtlikel on erinevad põhjused, miks nad soovivad ajaloolisest uuringust osa saada.

Kui gripivaktsiin õnnestub, kaitseb see ka gripipandeemiate eest, mille puhul ilmub täiesti uus gripitüvi. Kuna selle vastu on immuunsus vähestel, levib haigus kiiresti. Projektiga tegelevad teadlased on selgitanud vaktsiini tõhususe põhimõtet jäätisepoe näitel – kui praegune hooajaline gripivaktsiin võtab sihikule pidevalt muutuvad jäätisepallid, siis universaalne vaktsiin rihiks jäätisekoonuseid, nii et pole vahet, kui pallike seal peal on eelmisest erinev.

Teadlased on universaalse gripivaktsiini kallal töötanud umbes kümme aastat ja turule jõudmiseni on jäänud veel vähemalt kümmekond aastat. Pooluniversaalne gripivaktsiin, mis kaitseks teatud gripiviiruste rühma eest, võiks kasutuskõlblikuks kuulutatud saada kiiremini, aga ka sinna kulub veel kindlasti mõni aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles