Dermatoloog õpetab, kuidas hoiduda talvel nahakahjustusest

Lilian Laanepere
Copy
Ka talvel tuleks õues kasutada UV-kaitsega kreemi,­ sest lumi ja jää peegeldavad tagasi 80 protsenti UV-kiirgusest.
Ka talvel tuleks õues kasutada UV-kaitsega kreemi,­ sest lumi ja jää peegeldavad tagasi 80 protsenti UV-kiirgusest. Foto: Foto: Rupert Trischberger/panthermedia/Scanpix

Talvised külmad ilmad võivad nahale palju kahju teha, selle vältimiseks tuleb nahka targalt hooldada. Külm ja kuiv õhk kuivatavad nahka, mis tähendab, et esineb rohkem ketendust, nahaärritust ja sügelust. Dermatoloog Tiina Rannala-Lille selgitab, mida tuleks talvise nahahoolduse juures silmas pidada ning miks ei tohiks talvel jume säilitamiseks solaariumis käia.

«Inimese nahk toimib nagu barjäär, mis kaitseb organismi ja säilitab selles piisava niiskuse. Talviti vajab nahk rohkem hoolt, sest külma ja kuiva ilmaga aurustub niiskus nahapinnalt kiiremini ning keha kaotab rohkem vedelikku,» tõdeb Rannala-Lille. «Talvel on nahale ohtlik nii külm õhk õues kui ka liiga kuiv ja soe õhk siseruumides – mõlemad vähendavad oluliselt naha niiskusetaset,» ütleb ta.

Ära mine märjalt õue

Siseruumides saab õhuniiskust suurendada õhuniisutajate abil – soovitatav on asetada magamistuppa või radiaatori kõrvale kauss veega selleks, et säilitada piisav niiskus hingamisteedes ja nahas. Teine variant on juua päevas mõne klaasi võrra rohkem vett, et vältida vedelikupuudust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles