Dietoloog soovitab: see üks Eestis armastatud toit võiks pühadelauale mitte jõuda

Naine
Copy
TRT02:JÕULUROOG  :TARTU, EESTI, 17DEC15
Tartu Üilkooli välistudengid söövad Tartu Kutsehariduskeskuse õpilaste poolt valmistatud traditsioonilisi Eesti jõuluroogi.  Pildil kasukas.

sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES
TRT02:JÕULUROOG :TARTU, EESTI, 17DEC15 Tartu Üilkooli välistudengid söövad Tartu Kutsehariduskeskuse õpilaste poolt valmistatud traditsioonilisi Eesti jõuluroogi. Pildil kasukas. sa/Foto SILLE ANNUK POSTIMEES Foto: Sille Annuk

Pühad on tulemas ning igal perel on ilmselt oma kindlad road, mis peavad pühadelaual olema. Kuid mõnikord tasub traditsioonid üle vaadata.

Üks armastatud lemmikuid on kindlasti salat nimega kasukas ehk kihiline peedi-heeringasalat. Moskva toitumisteadlane Jelena Solomatina sõnul on aga tegemist kõige ebatervislikuma roaga, mille laualt leida võid, kirjutab Limon.

Juba iseenesest on pidusöök kehale suur ja raske ettevõtmine. Päev läbi nauditakse snäkke ning kui saabub õhtu – keha valmistub magama jääma – sirutatakse käed alkoholi ja toiduliudade poole. Ning sageli kahjulikult suurtes kogustes.

Toitumisteadlane hoiatab kasuka eest just seetõttu, et keedetud köögiviljades leidub tärklist, mis suurendab veresuhkru taset, muutes selle ebasobivaks diabeetikutele. Majonees ei ole samuti väga talje- ja südametervisesõbralik.

Solomatina sõnul on ka heeringas ise kahtlane. Soolane kala seob kehas vett, tulemuseks on paistes veresooned ja tõuseb vererõhk. Solomatina soovitab peedi-heeringasalatit vältida ülekaalulistel inimestel ning neil, kel on kõrge vererõhk. Heaks alternatiiviks on näiteks köögiviljasalat oliiviõliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles