Puust ja punaseks: kuidas pesta käsi nii, et saada lahti seal olevatest viirustest

Lilian Laanepere
Copy
Õige kätepesu on oluline, et vältida haiguste levikut.
Õige kätepesu on oluline, et vältida haiguste levikut. Foto: Shutterstock

Tervisespetsialistide sõnul on kätepesemine tõhus viis end talveperioodil levivate viiruste eest kaitsta. Kätepesu aitab külmetuste, gripi ja kõhuviiruste vastu, kuid uuringutest on selgunud, et paljud inimesed ei tea, kuidas käsi õigesti pesta.  

Talvises jahedas ja kuivas õhus levivad viirused hõlpsamini, sest inimesed veedavad rohkem aega ninapidi koos siseruumides ning kuiv õhk vähendab nende limaskesta võimet organismi viiruste eest kaitsta. Seetõttu on talviti eriti oluline käsi korralikult ja regulaarselt pesta, et vähendada haigestumise riski.

Arvestada tuleb ka seda, et suur osa inimesi ei pese käsi ka pärast tualetis käimist ning bakterite hulk ühiskasutatavates ruumides on ilmselt suurem, kui arvatakse. Ühe aevastusega jõuavad gripiviiruse osakesed ühest toa otsast teise lennelda ning kui noroviirusega inimene tualetis oksendab, levivad mikroskoopilised osakesed kuni kaheksa meetri kaugusele. Tavalised külmetushaiguse tekitajad püsivad inimese kehal elus üle tunni ning gripiviirus püsib pindadel kuni 24 tundi.

Käsi tuleks pesta enne toidu valmistamist või söömist, pärast tualetis käimist, pärast nuuskamist, enne meigi tegemist, pärast prügi puudutamist, mähkmete vahetamist või haige inimesega kokkupuutumist. Õige kätepesu kestab vähemalt 20 sekundit, soojema vee ja rohke seebiga. Seebitada tuleb sõrmede vahelt, käte pealt ja küünte alt, sest mikroobid kogunevad kõige sagedamini küünte alla. Käed tuleb kindlasti pärast pesu kuivatada paberi või rätikuga, kuid vältida võiks õhupuhureid ja kindlasti ei tasuks käsi kuivatada seljas olevate riiete külge, sest nii jõuavad riietel olevad bakterid uuesti kätele.

Seep aitab eemaldada nahalt baktereid paremini kui enamik antibakteriaalseid pesuvahendeid. 2016. aastal võeti kasutuselt 19 levinud antibakteriaalse toote koostisosa, sest puudusid teaduslikud asitõendid, et need viiruste vastu kaitsevad. Küll aga hävitavad need naha enda loomuliku heade bakterite kihi, mille otstarve on organismi kaitsta. Samuti tekitavad antibakteriaalsed tooted n-ö superbaktereid, mis on muteerunud selleks, et antibakteriaalsete ainete kiuste ellu jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles