Eksperiment apteegis müüdava rauapreparaadiga

Apotheka
Copy
Foto: Unplash

Milleks on rauda orgamismis vaja, millised tunnused viitavad rauavaegusele ning kuidas sellest kõige kiiremini ja kergemini jagu saada?

Raud on hemoglobiini peamine komponent, mis transpordib hapnikku kopsudest kudedesse, toetades lihaste tööd. Raual on oluline roll ka neuroloogiliste protsesside talitluses ning mõningate hormoonide sünteesis.

Organismis hoiustatakse raua tagavarasid ferritiinina, need on säilitusvalgud, mis asuvad maksas, põrnas ja luuüdis. Väike kogus ferritiini leidub ka vereplasmas, mis ongi üks indikaator aru saamaks, kas organismis on kujunenud rauapuudus või mitte.

Rauda esineb looduslikult mitmetes toiduainetes (punane liha, maks, veretooted, pähklid, oad, juurviljad), samuti kasutatakse rauda ka toidu rikastamiseks. Apteegist on toidulisandina kasutamiseks leitavad ka erinevad rauapreparaadid.

Mitmekülgne toitumine raua lisamanustamist ei vaja, sest liha, maks ja mereannid sisaldavad organismile hästi imenduvat rauda, küll aga on taimsetes toitudes sisalduv raud halvemini omastatav kiudainete ning raua keemilise koostise tõttu.

Vereloomevitamiinid – foolhape ja B12

Lisaks rauale on normaalseks vereloomeks vajalikud ka foolhape ja B12 vitamiin. Viimaste imendumine organismi on tihedalt põimunud. Ühe või teise vitamiini puudumine põhjustab DNA sünteesi häireid, mille tagajärjel tekivad normaalsest suuremad punaverelibled. Sellist seisundit nimetatakse megaloblastiliseks aneemiaks. Juhul, kui verepilt näitab madalat hemoglobiini taset ning pärast mõnenädalast rauapreparaadi tarvitamist hemoglobiin tõusnud ei ole, võib kahtlustada foolhappe ja/või vitamiin B12 madalat taset.

Sagedaseimaks B12 vitamiini vaeguse põhjuseks on imendumishäired, mis on seotud soolestiku haigustega. Nii B12 kui ka foolhappe puudust organismis põhjustab taimetoitlus, alatoitlus, aga ka näiteks alkoholism. Foolhappe vajadus suureneb raseduse ajal ning selle imendumist võivad häirida mitmed ravimid, näiteks beebipillid või antidepressandid.

Kas rauapreparaadist on kasu?

Rauavaeguse tunnusteks on eeskätt kahvatu nahk, tihti ka piinav väsimus, unisus, nõrkus, hingeldus, peavalu. Mõnedel juhtudel võivad suunurkadesse tekkida lõhed. Samas vaid nende sümptomite põhjal ei ole soovitatav rauapreparaate tarbima hakata, sest vaba raua või/ja liigsuse tekitamine on väga kahjulik. Vaba raud tekitab väga tugevat oksüdatiivset stressi ehk olukorda, kus oksüdatiivsete stressorite ja antioksüdantide omavaheline tasakaal on häiritud. See võib tekitada tõsiseid tervisemuresid. Mõistlik on enne rauapreparaadi ostmist kindlasti vastav vereproov teha.

34-aastane Karin tegeleb aktiivselt kestvusspordialadega (rattasport, suusatamine), tal on aeg-ajalt ette tulnud rauapuudust. Karin andis Synlabis vereproovi. Vaadati nii üldverepilti sh. hemoglobiini näitu kui ka ferritiini, vitamiin B12 ja folaadi taset. Karin võttis kuu aega järjest kord päevas RÕÕM Raud 25mg tablette ning andis seejärel uued vereproovid. Rõõm Raud 25 mg sisaldab rauddiglütsinaati, mis on hästi talutav ning ei põhjusta üldjuhul seedehäireid.

Tulemuste järgi võib öelda, et kuigi hemoglobiin oli Karinil normi piirides 130g/l (referents 118-15g/l) ning jäi samaks ka pärast kuu aega RÕÕM Raud 25 mg tablettide kasutamist, siis ferritiini, ehk raua tagavara organismis tõusis 41%. Samuti tõusid näitajad ka B12 ja foolhappe osas.

Küll lühikese, aga piisavat tulemust andva eksperimendi kokkuvõtteks võib öelda, et apteegis müüdavad toidulisandid aitavad raua ja teiste vereloomevitamiinide varusid tõsta, kuid seda peab tegema teadlikult konsulteerides arsti ja apteekriga.

Foto: Apotheka
Copy
Tagasi üles