Bakteripesa: kui tihti peaks puhastama meigitarvikuid?

PM Tervis
Copy
Meigitarvikutel pesitsevad ohtlikud bakterid.
Meigitarvikutel pesitsevad ohtlikud bakterid. Foto: Shutterstock

Paljud inimesed kasutavad iga päev meiki, kuid vähesed neist puhastavad oma meigitarvikuid regulaarselt. Teadlased hoiatavad, et puhastamata meigitarvikutel leidub mitmeid ohtlikke baktereid.

2017. aastal korraldatud uuringu tulemustest selgus, et 31 protsenti 18–29-aastastest ja 41 protsenti 30–59-aastastest kasutavad iga päev meiki. Samuti leiti, et paljud meigivad ennast sageli ebahügieenilistes tingimustes kas ühistranspordis, kontoris, tualetis või autodes. See suurendab tõenäosust, et meigitarvikutele satub ohtlikke baktereid. Räpaste meigitarvikute kasutamine võib lisaks nakkustele põhjustada ka aknet.

Samuti on oluine jälgida, et meigitooted ei oleks kaotanud säilivustähtaega, sest kehtivuse kaotanud toodetes võib leiduda suuremas koguses baktereid või muid kahjulikke ühendeid. Säilivus sõltub nii tootest kui ka sellest, kuidas toodet kasutada. Kui lauvärvi või peitekreemi kantakse nahale näpuga, satub tootele suuremas koguses baktereid ning see võib mõjutada ka toote säilivusaega.

Teadlaste hinnangul leidub baktereid 90 portsendil meigitoodetest ja tarvikutest ning väga vähesed puhastavad neid piisavalt sageli. Uuriti huulepulki, ripsmetušše, huuleläikeid ja meigisvamme ning leiti, et 70–90 protsenti uuritud toodetest sisaldasid ohtlikke baktereid. Kõige enam leidus baktereid svammidel ning kuna svammidega kantakse jumestuskreemi üle kogu näo, kaasaarvatud silmalaugudele, on infektsioonide risk suur.

Meigisvammidel tuvastati ka kõige suurem kogus seeni, sest svammidele koguneb niiskus nii nahalt kui vedelatelt meigitoodetelt, mis loob ideaalse keskkonna seente vohamiseks. Meigitarvikuid pillatakse sageli maha või asetatakse räpastele pindadele, mis suurendab riski, et tarvikutele satub ohtlikke baktereid. Erilist tähelepanu tuleks pöörata hügieenile avalikes kohtades nagu tualettruumid ja ühistransport, kuid samuti ka lemmikloomadega kodudes.

Meigitarvikuid tuleks puhastada regulaarselt vähemalt kord nädalas. Selleks sobib hästi näopesugeel või beebišampoon. Oluline on tarvikud pärast pesemist ka korralikult ära kuivatada, et tarvikutel ei hakkaks seened vohama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles