Saa teada, kas sinu uneprobleemide taga võib olla vale toitumine

PM Tervis
Copy
Unerütmi sagedane häirija on valu.
Unerütmi sagedane häirija on valu. Foto: Shutterstock

Teadlaste hinnangul kannatab ligi 50 protsenti maailma inimestest mingit sorti unehäirete käes. Kehv uni mõjutab vaimset võimekust ja mitme kroonilise haiguse riski ning teadlased on hakanud uurima, kas üks unehäirete põhjustest võib olla toitumine.

Teadlaste sõnul suurendab kehv uni diabeedi, depressiooni, vähi ja dementsuse riski ning vähendab inimeste vaimset võimekust, tähelepanuvõimet ja mälu. Seepärast üritatakse leida tõhusamat viisi unehäirete ravimiseks. Enamasti kirjutatakse unehäirete raviks välja unerohud, kuid tegelikult tohib neid tarbida vaid paar nädalat järjest. Unerohud ei eemalda unehäirete tegelikku põhjust, mis tähendab, et ravimitest on lihtne sõltuvusse jääda, sest organism vajab ajapikku järjest tugevamat ravimit, et uinuda.

Columbia ülikooli teadlased ja New Yorgi kirurgid leidsid, et töödeldud süsivesikud – eriti lisatud suhkrud – mõjutavad inimese une kvaliteeti. Uuringust selgus, et inimesed, kelle toidulaud sisaldab suures koguses töödeldud süsivesikuid, kogevad suurema tõenäosusega unehäirete sümptomeid. Uuringus osales 53 069 naist vanusevahemikus 50–79 ning leiti, et need naised, kes sõid rohkem suhkrut, valget riisi, rafineeritud jahust tehtud pastat, saiakesi ja teisi töödeldud toiduaineid, magasid halvemini.

Suhkur põhjustab organismis veresuhkru järsu kõikumise, mille toimel vabanevad stressihormoonid adrenaliin ja kortisool. Kui stressihormooni sisaldus kehas on liiga suur, võib see põhjustada unehäireid. Kõik suhkrud ei toimi kehas samamoodi – puuviljades leiduv suhkur ei põhjusta järsku veresuhkru kõikumist, sest puuviljades leidub lisaks suhkrule ka rohkelt kiudaineid. Kiudained tekitavad täiskõhu tunde ning aeglustavad oluliselt suhkru jõudmist vereringesse, sest kiudainete seedimine võtab rohkem aega. Seetõttu ei peaks unehäiretega inimesed puuviljades leiduva suhkru pärast muret tundma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles