Eesti inimesi kimbutavad enim need emotsionaalse enesetunde probleemid

PM Tervis
Copy
Alkohol võimendab mitmeid depressiooni sümptomeid.
Alkohol võimendab mitmeid depressiooni sümptomeid. Foto: Shutterstock

Tervise arengu instituudi emotsionaalse enesetunde testi tegi kokku ligi 16 000 inimest ja tulemused annavad märku unetuse, ärevuse ja depressiooni sümptomite olemasolust.

Tervise arengu instituut (TAI) juhtis novembris ja detsembris kampaaniaga tähelepanu alkoholi tarvitamise ja vaimse tervise probleemide seostele. Emotsionaalse seisundi ja vaimse tervise olukorra paremaks mõistmiseks soovitas TAI täita emotsionaalse enesetunde testi alkoinfo.ee veebilehel. Kampaania jooksul tegi testi 8499 inimest, suurel osal neist esines väsimuse ja depressiooni sümptomeid. Kokku on teinud testi ligi 16 000 inimest.

Testi teinutest 60 protsendil esines väsimuse sümptomeid määral, mis võib viidata väsimussündroomi esinemisele. 61 protsendi testi teinute tulemused viitavad, et neil võib esineda depressiooni. Ligikaudu pooltel testi teinutest esines ka unehäirete ja üldärevuse sümptomeid.

Alkoholi tarvitamise ja kehvema vaimse tervise vahel on seos – alkoholitarvitajate seas esineb rohkem depressiivsust. 2016. aastal tehtud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitas, et alkoholi tervist ohustaval moel tarvitavad inimesed on suurema tõenäosusega stressis, masenduses või mõelnud enesetapumõtteid. On oluline meelde tuletada, et alkohol ei ole lahendus elumuredega toimetulemiseks, vaid võib negatiivseid emotsioone hoopis süvendada, tekitada lisastressi ja viia ka depressiooni või uneprobleemide tekkeni. Inimesel, kel on stress, ülepinge, masendustunne või uinumisraskused, tuleks alkoholi vältida. Oluline on otsida toetust lähedastelt või pidada nõu perearsti või psühholoogiga.

Kuna eesootav pühadeperiood võib paljudele inimestele kaasa tuua lisastressi, jagab TAI soovitusi, kuidas pühade ajal alkoholiga piiri pidada. Soovitusi, kuidas veeta pühadeaeg selliselt, et see ei muutuks tervisele kurnavaks ega lõppeks sekelduste või ebameeldivustega, saab lugeda alkoinfo.ee veebist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles