Apteeker annab nõu: milliseid vitamiine vajavad mehed, et olla terved?

Apotheka
Copy
Foto: Unsplash

Kuigi mehed on hakanud oma tervise eest järjest enam hoolt kandma, pöörduvad nad arsti poole endiselt vähem kui naised. Mullu Eesti elanike seas läbi viidud tervisekäitumise uuringu kohaselt ei käinud 12 kuu jooksul ühegi arsti vastuvõtul 13,3% meestest ning kõigest 6,4% naistest. Mida peaksid silmas pidama mehed, kes soovivad olla terved?

“Olgu ära öeldud, et mitmekesist ja tasakaalustatud toitumist, piisavat und ja värskes õhus liikumist ei asenda ükski toidulisand või ravim – soost või vanusest olenemata peaksid need positiivsed harjumused olema lahutamatu osa inimese elust ja argirutiinist,” avaldas Apotheka proviisor Maia Leede. “Siiski võivad erinevad faktorid nagu kiire elutempo, stress ja riskikäitumine, mis on meestele eriti omane, endaga kaasa tuua probleeme, mille lahendamiseks või leevendamiseks on vajalik pöörduda arsti või apteekri poole.”

Perelisa planeerides

Ent millistel juhtudel mehed arsti või apteekri poole üldse pöörduvad? Probleemid rasestumisega on üks neist muredest, millega peavad rinda pistma paljud paarid. “Levinud on müüt justkui väheneks viljakus vanusega üksnes naistel ning mehed sellepärast muretsema ei pea,” rääkis apteeker. “Uuringud on näidanud, et bioloogiline kell tiksub sarnaselt naistega ka meestel ja vanemaks saades, eriti pärast neljakümnendat eluaastat, jääb terveid ja viljakaid spermatosoide aina vähemaks.”

Kui on pereplaneerimise soov, soovitab apteeker meestel tarbida toidulisandeid, mis toetaksid viljakust. Milliseid toimeained peaksid aga sellises toidulisandis esindatud olema? “Esiteks kindlasti tsink, mis on meeste jaoks üks olulisemaid mineraale. Lisaks sellele, et tsink on vajalik element immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, aitab see parandada meeste seksuaalset võimekust ja viljakust,” selgitas apteeker.

Tsink aitab toetada testosterooni ehk meessuguhormooni taset veres, mis on kvaliteetse sperma üheks eelduseks ja mille tase pärast 30. eluaastat aastas ühe protsendi jagu langeb. “Viljakuse seisukohast on olulised ka antioksüdandid, mis kaitsevad rakke oksüdatiivse stressi eest ja mis võivad esile kutsuda negatiivseid muutuseid sperma kvaliteedis, ” lisas Maia Leede.

Probeleemid magamistoas

Üks sagedasemaid muresid, mis erinevas vanuses mehi kimbutab, on seotud seksuaalse võimekuse, libiido ja erektsiooniga. Potentsile ehk seksuaalakti õnnestumisele ja normaalsele testosterooni tasemele aitavad kaasa vereringet ergutavad toidulisandid, mis sisaldavad kombinatsiooni taimsetest ekstraktidest, aminohapetest ja mineraalainetest. Näiteks parandab Meravita Premium Erectus Maximus preparaadis sisalduv safrani ekstrakt libiidot ja erektsioonivõimet, mineraalaine tsink toetab mehe viljakust ja reproduktiivsüsteemi, kuradisarve ekstrakt suurendab aga libiidot.

Immuunsus

Füsioloogiliste eripärade tõttu on teatud vitamiinide ja mineraalide tasakaal meeste organismis eriti oluline. Kuigi täisväärtuslikult toitudes ei pruugi organismis vajalikest toitainetest puudujääki tekkida, võivad ebatervislikud eluviisid, sh ka mõõdukas alkoholi tarvitamine ja suitsetamine ainete puudust esile kutsuda. “Et päevane vitamiinide ja mineraalide vajadus oleks tagatud, on soovituslik manustada meestele suunatud kompleksvitamiine, mis sisaldaksid kindlasti immuunsüsteemi ja närvisüsteemi toetavaid B-grupi vitamiine, meessuguorganite normaalsele talitlusele kaasa aitavat ning südame-veresoonkonnahaiguste riski maandavat E-vitamiini ja spermatosoidide arengut toetavat A-vitamiini,” sõnas apteeker. Kord aastas võiks tema sõnul testida ka üleüldist vitamiinide ja mineraalainete taset organismis ning seejärel saadud tulemusi arutada koos apteekriga, kes oskab individuaalset nõu anda ja vajaminevaid preparaate soovitada.

Copy
Tagasi üles