Alkoholisurmade arv on viimase 20 aasta jooksul kahekordistunud (1)

PM Tervis
Copy
Alkoholisurmade arv on viimasel ajal rohkem kui kahekordistunud.
Alkoholisurmade arv on viimasel ajal rohkem kui kahekordistunud. Foto: Shutterstock

Alkoholi põhjustatud surmade arv on viimase 20 aasta jooksul rohkem kui kahekordistunud. Alkoholi tarbimine on kaheksa protsenti tõusnud, eriti just naiste ja keskealiste meeste ja naiste seas.

Uuest pikaajalisest uuringust on selgunud, et mehed moodustasid küll kolm neljandikku alkoholisurmadest, kuid naiste alkoholisurmade arv suurenes viimase 20 aasta jooksul 85 protsenti, meestel vaid 39 protsenti. Alkoholisurmade alla kuuluvad vigastused, üledoosid, kroonilised haigused ja õnnetused. Ameerika Ühendrikides suri alkoholi tõttu 2017. aastal 72 558 inimest, 1999. aastal suri alkoholi tõttu vaid 35 914 inimest. Pea kolmandik surid maksakahjustuse tagajärjel.

Alkoholisurmade järsk kasv naiste seas suurendab oluliselt südamehaiguste, vähi, maksahaiguste ja vaimse tervise probleemide riski. Erakorralise meditsiini osakonda alkoholist tingitud tervisekriiside tõttu sattunud inimeste protsent on viimase 16 aasta jooksul 76 protsenti suurenenud ning abivajajate hulgas on viimastel aastatel naisi rohkem kui mehi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles