USA esimest koroonaviirusega patsienti ravib robot

PM Tervis
Copy
Viirusse nakatumise eest kaitseb sellega igasuguse kokkupuute vältimine. Hiinas kasutatakse selleks haigetega tegeledes kaitseülikondi.
Viirusse nakatumise eest kaitseb sellega igasuguse kokkupuute vältimine. Hiinas kasutatakse selleks haigetega tegeledes kaitseülikondi. Foto: STR/AFP/Scanpix

Esimest USA-s diagnoositud Wuhani koroonaviirusega patsienti ravitseb haiglas suuremalt jaolt robot, et vältida väga nakkava haiguse levikut, vahendab CNN.

Stetoskoobiga varustatud robot aitab arstidel mõõta mehe tervisenäitajaid, võimaldab otsest kokkupuudet ja temaga suure ekraani kaudu suhelda, ütles Washingtonis asuva Everett piirkondliku meditsiinikeskuse nakkushaiguste osakonna juhataja dr George Diaz.

30-aastasel mehel diagnoositi viirus esmaspäeval. Ta läks 19. jaanuaril kiirabikliinikusse ja ütles töötajatele, et ta on mures uue koroonaviiruse sümptomite pärast, kuna viibis hiljuti Hiinas Wuhanis, teatas Diaz.

Ta saabus Seattle-Tacoma rahvusvahelisse lennujaama 15. jaanuaril, enne kui USA lennujaamades algasid tervisekontrollid, teatas USA haiguste tõrje ja ennetamise keskus.

Haigestunud mees oli neljapäeval stabiilses seisundis, aga ta on endiselt isoleeritud, teatas dr Diaz.

Washingtoni osariigi tervishoiuametnikud kinnitasid neljapäeval, et nad on võtnud ühendust 43 inimesega, keda peetakse 30-aastase mehe «lähedasteks kontaktideks» ja kellega ta on Hiinast Wuhanist naasmise järel suhelnud.

Neile inimestele helistatakse iga päev ja jälgitakse aktiivselt haiguse tunnuste osas.

Ta saabus haiglasse spetsiaalses isoleeritud voodis, mida nimetatakse ISOPODiks ja teda on ravitud eemal haigla hõivatud sektsioonidest, ütles arst.

«Ruumis olevad õendustöötajad liigutavad robotit ringi, et saaksime patsienti ekraanil näha, temaga rääkida,» rääkis Diaz, lisades, et roboti kasutamine vähendab meditsiinitöötajate kokkupuudet nakatunud mehega.

Patsient vabastatakse haiglast siis, kui arstid on kindlad, et ta pole enam nakkav.

Haigla testis kaks nädalat tagasi protokolli väga nakkavate haiguste, näiteks MERSi ja Ebola patsientide raviks, nii et kasutatavad meetmed tagavad nakkuse leviku.

Uus koroonaviirus on nõudnud praeguseks Hiinas 26 inimese elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles