Teadlane avaldab, kui ohtlik on uus viirus võrreldes SARSiga

PM Tervis
Copy
Kuna uue koroonaviiruse peiteperiood on kuni kaks nädalat, on nakkuse levitajaid raske tuvastada.
Kuna uue koroonaviiruse peiteperiood on kuni kaks nädalat, on nakkuse levitajaid raske tuvastada. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Uus viirus on muret tekitav, kuna on surmavam kui gripp – surmaga lõppeb umbes üks 25 haigusjuhust, gripi korral üks tuhandest, tõdeb epidemioloogiaprofessor Ralph Baric. Teadlane avastas 2015. aastal Wuhanis nahkhiiri uurides neil mitu uut koroonaviiruse tüve, mis võiksid ohtu kujutada ka inimestele.

Koroonaviirus on praeguseks Hiinas tapnud 107 inimest. Dr Ralph Baric ütleb, et ülemaailmse leviala tõttu on gripp siiski palju suurem oht kui koroonaviirus, vahendab WRAL. Uus koroonaviiruse tüvi levib aga arvatust kiiremini, kuna haiged annavad seda edasi juba enne sümptomite tekkimist. Peiteperiood on ligi 12 päeva.

Uus koroonaviirus sarnaneb SARSiga, aga pole teadlase sõnul piisavalt lähedane, et selle puhul toimiksid samad ravimid. Samas ei muuda see ka iga ohvrit nii raskelt haigeks kui SARS, nii et inimesed võivad sellesse nakatunult ringi käia, ise teadmata.

«Umbes 30 protsenti vajab intensiivravi hingamisaparaadi all, kuid mõnel patsiendil on vaid kerged haigustunnused,» ütleb Baric. «Nad haigestuvad, köhivad. Neil on kliinilised sümptomid ja võivad nii haigust levitada.»

«See on rohkem nagu gripp või leetrid,» kirjeldab Baric. «Kui see on nii, on aga väga raske kontrollida viiruse levikut kogu maailmas rahvatervise sekkumisstrateegiatega.»

Baric uurib nüüd koos kolleegidega kaht viirusevastast ravimit, mis nende arvates võiksid aidata nakatunud patsientidel haiguse vastu võidelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles