Meeste viljakusmurede taga võivad olla laisa sabaga spermid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meeste viljakusmurede puhul ei leita kuni neljal viiendikul juhtudest probleemi põhjust, kuid teadlaste sõnul võib selleks sageli olla seemnerakkude liiga aeglane reaktsioon munaraku saadetud hormoonsignaalile.
 

Munaraku lähedusse jõudes muutub spermatosoidi saba liikumine eriti jõuliseks ning ühel õnnelikul spermil õnnestub munarakku katvatest kestadest läbi tungida, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Arengubioloogid kahtlustasid pikka aega, et spermatosoidi saba võib eriti kiiresti liikuma panna munaraku toodetud hormoon progesteroon. Seda õnnestus tõestada alles möödunud aastal.

San Franciscos asuva California ülikooli teadlased Polina Liško ja Juri Kirišok mõõtsid spermatosoidides tekkivaid elektrilisi nähtusi.  Uurijad kasutasid tervete isade annetatud seemnerakke.

Teadlased eemaldasid mikroskoobi all osa raku välisest kestast ning paigaldasid spermatosoidi sisse pisikese elektroodi. Nii said nad jälgida ning mõõta rakus toimuvaid elektrilisi muutusi. Selgus, et seemnerakkudes tekkivate elektriliste nähtuste taga on tõesti munaraku toodetud progesteroon.

Hormooni seovad spermatosoidi pinda katvad valgud. Üks kõige olulisemaid nendest kannab nime CatSper. Seda valku leidub inimese kehas vaid spermide saba pinnal.

CatSper laseb elektriliselt laetud kaltsiumiioonid rakku sisse. Nii nagu lihas tõmbub kaltsiumi mõjul kokku, hakkab ka spermi saba pärast ioonide sissevoolu rapsima ning muutub hüperaktiivseks.

Laboris tehtud eksperimendid näitasid, et ilma hüperaktivatsioonita ei ole seemnerakk viljastamisvõimeline. Siiski on CatSper vaid üks molekul väga keerulisest süsteemist, mis meeste viljakuse eest vastutab. 

Liško ja Kirišoki loodud elektriliste nähtuste uurimise meetod lubab seda lähemalt uurida. Polina Liško sõnul on varsti võimalik uurida viljakusmuredega meeste geene, et leida, kas seemnerakkude sabavalkude tootmisega on kõik korras.

Kui terve mehe spermatosoidid muuta munaraku progesterooni suhtes tundetuks, saab luua rasestumisvastase vahendi meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles