10 asja, mida me praegu teame tapva koroonaviiruse kohta

PM Tervis
Copy
Hiinas toodetakse palehigis kaitsekostüüme.
Hiinas toodetakse palehigis kaitsekostüüme. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Viimaste andmete järgi on uue koroonaviiruse tõttu surnud 170 inimest. Kinnitatud on 7783 haigusjuhtu. Mida teame tänaseks maailma vapustava haiguspuhangu ja seda põhjustava 2019-nCOV viiruse kohta?

1. Uue koroonaviiruse puhang sai alguse Hiina linnast Wuhanist, mis on seni peamine haiguse levikupiirkond. Nakkuse allikana kahtlustati kohalikku turgu, kus müüdi ka elusaid loomi, kellelt haigus saab edasi kanduda. 

2. Uus haigus pärineb SARSi ja MERSiga samast viirusperekonnast. Teadlased järjestasid selle genoomi nädalate jooksul ja saatsid maailma erinevatesse teaduskeskustesse, et eksperdid võiksid ühildada pingutused võitluses selle vastu. 

3. Vastse haiguspuhangu taga oleva koroonaviiruse geneetiline materjal osutus kõige sarnasemaks viirustega, mida esineb madudel ja keda müüdi ka kohalikul Wuhani turul. Viiruse said maod aga ilmselt nahkhiirtelt, keda nad tarbivad toiduks. Ameerika professor avastas juba 2015. aastal Wuhanis nahkhiiri uurides neil mitu uut koroonaviiruse tüve. 

4. Teadlased andsid teada, et viirus kandub edasi ka inimeste vahel, mitte ainult loomalt inimesele.

5. Eksperdid kinnitasid, et uus koroonaviirus on superlevija, mis tähendab, et üks haigusse nakatunud inimene võib sedasi edasi anda paljudele, sest viirus kandub korraga edasi suurel hulgal. 

6. Hiina katkestas viiruse tõkestamiseks ühenduse Wuhani ja veel mitme linnaga. Ka Hongkong sulges mõni päev hiljem oma piiri. 

7. Piiride sulgemisele vaatamata levib viirus juba mitmes riigis. Eile kinnitati ka Soomes esimene koroonaviiruse juhtum. Haigestunud naine oli pärit Hiinast Wuhanist.

8. Lennufirmad hakkasid piirama lende Hiinasse. Hiinast kauba tellimine läheb kallimaks ja tülikamaks, aga terviseameti andmeil ei maksa peljata, et postipakkidega saaks viiruse, sest see hävineb nii pika reisi jooksul.

9. Uus koroonaviiruse tüvi on teadlaste sõnul nõrgem võrreldes suguvenna SARSiga. Teadlased on hakanud aga kiirelt selle vastu välja töötama vaktsiini.

10. Viimaste andmete järgi on viiruse tõttu surnud 170 inimest. Kinnitatud on 7783 haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles