Mis võiks aidata kaalulangetusel?

Copy
Foto: Reztart

Mure liigse kehakaaluga on delikaatne teema, kuid tegemist ei ole vaid ohutu esteetilise probleemiga. Toitumisterapeudid Anni Laas ja Maarja Lember räägivad kehakaaluga kaasnevatest terviseriskidest ja mõõduka kaalulanguse kasulikkusest.

Kõrgem kehakaal tõstab terviseriske

Ülekaal ja rasvumine tõstavad mitme kroonilise haiguse tekkeriski, nagu näiteks diabeet, kõrgvererõhktõbi, südame- ja veresoonkonnahaigused, naistel rinnavähk ja meestel eesnäärmevähk ning vanemas eas hakkab suurem koormus mõju avaldama ka liigestele. Kaalulangus kõigest 5–10 protsenti algkaalust aitab parandada pikaajalist veresuhkru kontrolli, alandada vererõhku ja vähendada igapäevaste ravimite tarbimist. Seega isegi mõõdukal kehakaalulangusel on oluline mõju tervise parandamisele.

Kuid miks võib kehakaalu langetamine raske olla?

Kaalulangetamiseks on vajalik päeva lõikes tarbida vähem toiduenergiat kui ära kulutatakse. Inimorganism ei ole kohastunud olema püsivalt negatiivses toiduenergia tasakaalus. Seega, kui organism saab vähem toiduenergiat, kui on vajalik kaalu hoidmiseks, hakkab keha erinevate mehhanismide kaudu tugevdama tungi söömiseks. Eelkõige tõuseb näljahormooni tase ja langevad küllastushormoonide tasemed. Seetõttu paljud, kes järgivad vähendatud toiduenergia sisaldusega dieeti, tajuvad suurenenud tungi süüa ja madalamat söögijärgset küllastustunnet. Teisisõnu, kuigi on just lõpetatud söögikord, ei tajuta täiskõhutunnet ning, oodates rahuolu saabumist, jätkatakse söömist.

Teadusuuringud on näidanud, et valgu tarbimine enne toidukorda toetab hormoonide vabastamist, mis aitavad aeglustada mao tühjenemist ning pärssida näljatunde teket. Reztart FIT joogisegu sisaldab patenteeritud looduslike toitainetesegu NGC™, mis sisaldab erinevaid valke (vadaku-, muna-, hernevalk) ja kiudaineid, sealhulgas glükomannaani. Glükomannaan ehk konjakijuur on vees lahustuv kiudaine, mis seob maos vett, tekitades täiskõhutunnet kauemaks.  Uuringud on tõestanud, et pärast kahekuulist Reztart FIT joogisegu tarbimist 30 minutit enne tavapärast söögikorda kolmel korral päevas väheneb toiduportsjonite suurus, kuna joogisegu suurendab tajutavat küllastustunnet.

Head toitumis- ja liikumisharjumused omavad kasu ka ilma kaalulanguseta

Toitumis- ja liikumisharjumuste muutmise motivatsioon ei peaks tulenema ainult soovist langetada kehakaalu. Pikaajaliste terviseriskide vähendamiseks on oluline piisava lihasmassi olemasolu ja vanusest tuleneva liigse kaalutõusu ennetamine. PREDIMED-Reusi uuringus osalejad olid ülekaaluga 55–80-aastased, keda juhendati toituma tasakaalustatult, ilma et oleks antud juhiseid toiduenergia vähendamiseks või füüsilise aktiivsuse tõstmiseks. Juba üksnes tasakaalustatud toidusedeli järgmine vähendas 30 protsendi võrra riski haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Rotterdami uuringus jälgiti 15 aastat pea 5000 osalejat ja leiti, et ülekaaluga isikutel, kes olid kõrge füüsilise aktiivsusega, oli südame- ja veresoonkonnahaiguste risk võrreldav väheaktiivsete normaalkaalulistega. Seega, igapäevane füüsiline aktiivsus ning tasakaalustatud ja vajadusele vastav toidusedel omab kasutegureid tervisele ka kõrgema kehamassiindeksi juures.

Ühe võimaliku tervisliku vahepalana soovitame valida Reztarti tooteid, mis sisaldavad rikkalikult iga päev vajalikke ja kvaliteetseid looduslikke toiduaineid: kibuvitsamarjad, õunad, herned, suhkrupeedi kiudained, vadak ning oomega-3 ja oomega-6-rasvhappe rikkad munad, mis pärinevad ainult vabapidamise kandadelt.

Foto: Reztart

Reztart FITi tooteid saab mugavalt osta e-poest: www.reztart.ee.

Maksimaalse tulemuse saavutamiseks soovitame juua Reztart FITi joogisegu ühe kuu jooksul kolm korda päevas 30 minutit enne tavapärast söögikorda (enne hommiku-, lõuna- ja õhtusööki.

Veebruarikuus on käimas Reztart FIT: ostes 2 Reztart FITi, paneme kolmanda Reztart FITi tasuta kaasa.

Viited:

Blüher, M. Obesity: global epidemiology and pathogenesis. Nature Reviews Endocrinology, 2019.

The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Intervention in Type 2 Diabetes. N Engl J Med, 2013.

Sumithran et al. Longterm persistence of hormonal adaptations to weight loss. N Engl J Med, 2011

Polidori et al. How strongly does appetite counter weight loss? Quantification of the feedback control of human energy intake. Obesity, 2016

Nesti et al. Impact of Nutrient Type and Sequence on Glucose Tolerance: Physiological Insights and Therapeutic Implications. Frontiers in Endocrinolgy, 2019.

Swedish pharmacy Apoteket AB. Increased satiety using NGC Preload reduce weight in a 8 weeks study of healthy volunteers recruited from the Swedish pharmacy Apoteket AB. 2014

Li C, Norstedt G, et al. Effects of a macro-nutrient preload on type 2 diabetic patients. Frontiers in Endocrinolgy, 2015.

Estruch, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med, 2018.

Koolhaas et al. Impact of physical activity on the association of overweight and obesity with cardiovascular disease: the Rotterdam Study. Eur J Prev Cardiol, 2017

 
Copy

Märksõnad

Tagasi üles