Kas Eesti suudaks koroonaviiruse puhangut ohjata?

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Koroonaviiruse kahtlusega inimesed Hiina Hubei provintsi Wuhani kaheksandas haiglas
Koroonaviiruse kahtlusega inimesed Hiina Hubei provintsi Wuhani kaheksandas haiglas Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Milline on Eesti võimekus võimaliku koroonaviiruse puhangu korral selle ohjamiseks, räägib terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai.

«Terviseamet on saatnud tervishoiutöötajatele juhised, millal kahtlustada inimesel uut koroonaviirust ja kuidas sellisel juhul tegutseda,» ütleb Kadai. Haiguskahtluse tekkimisel uue koroonaviiruse suhtes isoleeritakse patsient kohe, patsiendiga kokkupuutuvad tervishoiutöötajad jälgivad nakkusohutuse juhiseid ning selgitakse välja nakkuskahtlase patsiendiga lähikontaktis olnud isikud. Nakkuskahtlase isikuga kokkupuutunud inimestega võetakse ühendust ja teavitatakse neid võimalikust ohust ning antakse soovitused jälgida oma tervist järgneva 14 päeva jooksul.

Tervisekotrolli ja reisijate täiendavat seiret Eesti piiripunktides praeguses olukorras ei rakendata. Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) hindab Kadai sõnul sissetulevate reisijate tervisekontrolli tõhusust uue koroonaviiruse haigete avastamiseks madalaks. ECDC hinnangul jääb isegi väga tõhusa tervisekontrolli korraldamisel ligikaudu 75 protsenti reisijatest sihtkohariiki saabudes avastamata, kuivõrd neil ei ole reisimise ajal avaldunud haigussümptomeid.

«Seetõttu Eesti piiripunktides aktiivset reisijate tervisejälgimist ega tervisekontrolli ei rakendata,» tähendab Kadai. Terviseamet on edastanud piiripunktidele reisijatele suunatud infomaterjalid.

Kas riigis on piisavalt väljaõppinud inimesi, kes suuremate puhangute korral suudaksid pädevalt tegutseda ja olukorda ohjata?

«Nakkushaige nakkusohutu ravikäsitlus on kõikide tervishoiutöötajate haridusprogrammi osa ning igapäevane tööpraktika. Kõikides haiglates on eraldi ka nakkusohutuse eest vastutavad erialaspetsialistid,» kinnitab Kadai.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles