Hiina teadlased avastasid koroonaviiruse võimaliku vaheperemehe

PM Tervis
Copy
Haiglapersonal transportimas haiget isoleeritud alale. Tänaseks on koroonaviirus nõudnud 638 elu.
Haiglapersonal transportimas haiget isoleeritud alale. Tänaseks on koroonaviirus nõudnud 638 elu. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hävimisohus soomusloom võib olla vaheperemees, kes aitas kaasa uue koroonaviiruse levikule üle Hiina, ütlesid Lõuna-Hiina põllumajandusülikooli teadlased, kirjutab ERR.

Rohkem kui 1000 metslooma proove uurinud teadlased avastasid, et soomusloomast leitud viiruse genoomijärjestus vastab 99 protsendi ulatuses koroonaviirusesse nakatunud patsientide omale, vahendas uudisteagentuur Xinhua.

Soomusloom on üks salaküttimisest ja -kaubandusest enim ohustatud loomaliike maailmas, kuna viimase kümnendi jooksul on Aasia ja Aafrika metsades kinni püütud üle miljoni isendi.

Nende peamine turg on Hiina ja Vietnam, kus soomuseid kasutatakse rahvameditsiinis, ehkki kontrollitud mõju neil pole. Liha müüakse althõlma.

Uue koroonaviiruse DNA kattus eelnevalt jagatud info kohaselt kõige rohkem madudel levivate koroonaviiruste omaga, ja ka neid müüdi Wuhani turul. Algseks viirusallikaks on peetud nahkhiiri, keda maod söögiks tarbivad. 

Hiina kehtestas jaanuaris ajutise metsloomadega kauplemise keelu, kuni epideemia kontrolli alla saadakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles