Psühhiaater avaldab toidud, mis aitavad ärevust leevendada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Psühhiaater soovitab süüa toite võimalikult vähe töödelduna.
Psühhiaater soovitab süüa toite võimalikult vähe töödelduna. Foto: shutterstock.com

Internetist võib olla keeruline sorteerida, millised toidud vaimsele tervisele tõeliselt kasu toovad, sest informatsiooni on lihtsalt nii palju. Teemale pühendunud psühhiaater annab oma soovitused. 

Dr Uma Naidoo on psühhiaater, kokk ja esimese toitumispsühhiaatria kliiniku looja USAs. Naidoo rääkis intervjuus portaaliga Inverse, mida süüa vaimse tervise heaks ja kuidas toidud võivad vähendada ärevust.

Ärevust leevendavad näiteks arsti sõnul palju magneesiumit sisaldavad toidud, nagu mandlid, India pähklid, kõrvitsaseemned, mustad oad, spinat, kanaliha ja edamame oad. Neid tuleks süüa iga päev tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osana.

Naidoo on arvamusel, et toitumise muutmisega on kerge tervist mõjutada, sest söömine on üks peamisi inimese vajadusi. Enda piiramine ei ole kasulik ega vii jätkusuutlike harjumuste juurutamiseni. Isiklikud elustiilimuutused, mis on tehtud järk-järgult, võivad aga viia läbi väikseid ja jäädavaid muutusi. Naidoo sõnul on esimene samm hinnata ja vaadata üle, mida sa sööd ning hakata tegema väikseid muudatusi, mida suudad säilitada.

Arst soovitab:

  • Söö toitu selle algsel kujul. Näiteks vali apelsinimahla asemel apelsin.
  • Lisa oma toidulauale iga päev viis peotäit puu- ja juurvilju.
  • Luues oma toidukorrad köögiviljade baasil, lisad toitu kiudaineid, vitamiine ja mineraale, kuid samal ajal ei ole toidud kõrge kaloraažiga.
  • Söö marju, sest need on rikkad polüfenoolide ja antioksüdantide poolest.
  • Piisav veejoomine aitab vedelikutaset säilitada. Pshühhiaater soovitab 8–13 klaasi päevas.
  • Lisa oma igapäevasele toidulauale taimsed valgud ja snäkid, nagu kikerherned, oad, pähklid ja seemned.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles