Uuring: need on koroonaviiruse kõige varasemad sümptomid (1)

PM Tervis
Copy
Wuhani haigla patsientide hulgas läbi viidud uuringust on selgunud haiguse tüüpiline kulg ja juba ka mõned ebatüüpilised sümptomid.
Wuhani haigla patsientide hulgas läbi viidud uuringust on selgunud haiguse tüüpiline kulg ja juba ka mõned ebatüüpilised sümptomid. Foto: TPG/ZUMAPRESS.com

Wuhani ülikooli Zhongnani haigla teadlaste sõnul on koroonaviiruse COVID-19 kõige tavalisem varane sümptom palavik. Varaste sümptomite hulka võib kuuluda aga ka kõhulahtisus ja isutus.

Wuhani haigla 138 koroonaviirusega patsiendi varal tehtud uuringust selgus, et palavik esines 99 protsendil uuringus osalenutest. Muud levinud varased sümptomid on väsimus ja kuiv köha, mis ilmnesid enam kui pooltel uuritud patsientidest.

Umbes kolmandikul tekkisid lihasvalu ja hingamisraskused. Keskmiselt läks hingamisraskuste tekkimiseni viis päeva pärast teste esialgsete sümptomite ilmnemist.

Muud tavalise külmetushaigusega seotud sümptomeid – näiteks peavalu või kurguvalu –esines vaid vähestel juhtudel.

Uues uuringus leiti ka, et raskema haiguse kuluga patsientidel esines rohkem kõhuvalu ja isu kaotust kui kergemate juhtumite puhul.

Teadlased tõid välja ka mõned varased «ebatüüpilised» sümptomid. Nad leidsid, et 14 patsiendil tekkis kõhulahtisus ja iiveldus üks kuni kaks päeva enne palaviku või hingamisraskuste tekkimist. 

See võib viidata muule viiruse leviku viisile. Uuringu kohaselt saadeti üks kõhuprobleemidega patsient kirurgiaosakonda, kuna sümptomid ei ühtinud tüüpiliste koroonaviiruse juhtudega. Seejärel nakatas haige veel vähemalt neli haiglaravil olnud patsienti – kõigil ilmnesid samuti «ebatüüpilised kõhuprobleemid».

Uuring ilmus JAMA teadusajakirjas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles