Kas koroonaviiruse tõttu jälgitakse meid internetis rohkem?

Rebeka Kalam
Copy
Mida teha, kui oled koroonaviirusega siruli?
Mida teha, kui oled koroonaviirusega siruli? Foto: Xiong Qi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Rahvusvaheline uuringute tiim koostöös Harvardi Ülikooli meditsiiniekspertidega kasutavad tehisintellekti ja masinprogramme, et analüüsida ülemaailmselt inimeste sotsiaalmeediapostitusi ja seeläbi jälgida koroonaviiruse levikut, kirjutab Wired.

Firma nimega BlueDot suutis sotsiaalmeedia postitusi analüüsides tuvastada koroonaviiruse levikut enne kui Hiina võimud kriisist teadlikuks said. Praeguste rahvusvaheliste uuringute eesmärk on tuvastada haigusekolded, püüdes postituste põhjal vahet teha, kas inimesed levitavad lihtsalt informatsiooni või kaebavad oma sümptomite üle.

Harvardi ekspert John Brownstein väidab, et nad püüavad jälgimissüsteemi rakendada peamiselt Ameerika Ühendriikides, et tuvastada viiruse võimalik levik ja selle korral kiirelt tegutseda. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hiljutiste andmete puhul ei ole eksperdid kindlad, kas viiruse levik on tõesti vähenemas või on seda raskem tuvastada.

Teine uurijate grupp jälgib WeChati rakendust kasutavate inimeste liikumist ja sõnumeid, et teha kindlaks, kas lendude peatamine aitas vähendada viiruse levikut Hiinas.

Masintuvastuse peamine eesmärk on teha kindlaks, kuidas viirus inimesi käituma paneb ja kuidas see erineb tavalisest gripist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles