Teadlased hoiatavad: mida rohkem voodipartnereid, seda suurem on vähirisk

PM Tervis
Copy
Voodipartnerite arv võib mõjutada vähi riski.
Voodipartnerite arv võib mõjutada vähi riski. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid, et see, mitme erineva partneriga inimene vahekorras olnud on, võib mõjutada vähiriski.

Suurbritannia teadlaste uuringust leiti, et neil meestel, kellel oli kümme või rohkem voodipartnerit, oli võrreldes nendega, kellel oli elu jooksul üks partner, 69 protsenti suurem ükskõik millise vähi risk. Naistel, kellel oli elu jooksul kümme või rohkem partnerit, oli 91 protsenti suurem vähirisk.

Uuringu juhtiv teadlane Lee Smith selgitas, et tulemus oli ootuspärane, sest mitmed suguhaigused suurendavad vähiriski, ning mida rohkem partnereid inimestel elu jooksul on, seda suurem on tõenäosus, et tekib kokkupuude vähiriski suurendavate haigustega.

Uuringus osalenud 2537 meest ja 3185 naist olid kas 50-aastased või vanemad ning osalejad jaotati partnerite arvu järgi rühmadesse. Vähiriski suurendavad ka teised tegurid, nagu kehakaal ja suitsetamine, ning uuringu autorite sõnul on täpsema hinnangu jaoks tarvis edasisi uuringuid, mis analüüsivad täpsemalt vähi eri tüüpe ja nende seoseid partnerite arvuga, nii et kaalutakse ka kõiki teisi peamisi tegureid. 

Ameerika Ühendriikides on alla 30-aastastel meestel keskmiselt 26 seksuaalpartnerit ja naistel 19 partnerit. Vähiriski vähendamiseks soovitavad teadlased vaktsineerida HPV vastu ning kasutada iga partneriga kaitsevahendit, mis kaitseb mitte ainult raseduse, vaid ka suguhaiguste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles