Doktor Punab: lapse tervisele pannakse alus juba enne eostamist (2)

PM Tervis
Copy
Meestearst Margus Punab soovitab põsemusidest praegu loobuda.
Meestearst Margus Punab soovitab põsemusidest praegu loobuda. Foto: Kristjan Teedema

Alates veebruarist Tartu Ülikooli androloogia professuuri juhtiv Margus Punab tõdeb, et inimese arengu esimene kriitiline periood on rasestumise hetk, mil palju sõltub sellest, mis seisus on sugurakud.

Meestearst Punab räägib ERR Novaatoris, et nüüdseks on selge, et nii isa kui ka ema raseduseelsed tervisemured ja -käitumine mõjutavad lapse tervist.

Põhjamaade töögrupiga näidati, kui suur on ema rasedusaegse suitsetamise mõju lapse tulevasele tervisele – see kahandab munandimahtu ja spermide tootmisvõimekust 20 protsenti ja nende meeste testosteroonitase on puberteedi lõpus 15 protsenti madalam kui meestel, kelle emad ei suitsetanud.

Suure tõenäosusega ulatub see mõju Punabi sõnul tegelikult reproduktiivsüsteemist kaugemalegi, näiteks maksa ja võib-olla ka ajuni – kokku kaob ema rasedusaegse suitsetamise tõttu 20 protsenti inimese bioloogilistest reservidest. Ka ülekaalu on suhteliselt palju uuritud: kui isa on ülekaaluline, suitsetab ja tarvitab alkoholi, võib see avalduda hiljem lapse geenides.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles