Viis nippi, kuidas kaitsta end koroonaviirusega nakatumise eest

PM Tervis
Copy
Jaapanis Yokohamas kruiisilaevalt Diamond Princess lahkunud jaapanlased, kelle koroonaviiruse test oli negatiivne. Näomaskid pole Eestis veel argiselt tarvilikud.
Jaapanis Yokohamas kruiisilaevalt Diamond Princess lahkunud jaapanlased, kelle koroonaviiruse test oli negatiivne. Näomaskid pole Eestis veel argiselt tarvilikud. Foto: Philip Fong/AFP/Scanpix

Terviseamet jagab näpunäiteid, mis aitavad end kaitsta koroonaviirusega nakatumise eest ja eemal hoida ka teisi viirushaigusi.

Pese tihti käsi

Pese käsi sooja vee ja seebiga ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit. Käte pesemine ja desinfitseerimine tapab kätele sattunud viiruse. 

Järgi hingamisteede hügieeni

Kui aevastad või köhid, kata suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat, aga mitte paljast kätt.

Suu ja nina katmine takistab pisikute ja viiruste edasilevimist. Kui aevastad vastu paljast kätt, võivad pisikud ja viirused sattuda sinu kaudu teistele inimestele ja esemetele, mida katsud.

Väldi kontakti

Väldi kontakti, seistes vähemalt meetri jagu eemal inimesest, kellel on välised haigustunnused, näiteks köha või kes aevastavad. Seistes haigusnähtudega inimesele liiga lähedal, võid aevastamise korral piisknakkuse sisse hingata ja haigestuda. 

Väldi silmade, nina ja suu katsumist

Käed puutuvad avalikes kohtades kokku mitmete esemete ja pindadega, mis võivad olla hiljuti viiruste poolt saastatud. Kui puudutad silmi, nina või suud, on võimalus nakatuda.

Ära tarbi toorest või väheküpsetatud loomseid tooteid

Ära tarbi toorest või väheküpsetatud liha ega kuumtöötlemata piima ja tooteid. Samuti ära tarbi pesemata puu- ja köögivilju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles