Terviseamet: koroonaviiruse sissetoomise risk on kõrge, leviku oma madal

PM Tervis
Copy
ERIVARUSTUSES: Kiirabitöötajad Maire Kuus, Bret Kuusik ja Andris Truu on saanud juhised, kuidas käituda koroonaviiruse kahtlusega haige puhul: tuleb siduda ette kilepõll, katta suu maskiga ning kätte tõmmata kindad. Haiglasse kohapeale ega ka perearstikeskusesse viiruse kahtlusega patsient ise tulla ei tohiks.
ERIVARUSTUSES: Kiirabitöötajad Maire Kuus, Bret Kuusik ja Andris Truu on saanud juhised, kuidas käituda koroonaviiruse kahtlusega haige puhul: tuleb siduda ette kilepõll, katta suu maskiga ning kätte tõmmata kindad. Haiglasse kohapeale ega ka perearstikeskusesse viiruse kahtlusega patsient ise tulla ei tohiks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Terviseameti andmeil on koroonaviirus COVID-19 Eestisse sissetoomise risk kõrge, kuid kohapeale leviku risk madal, tingimusel, et rakendatakse asjakohaseid haiguse ohjamismeetmeid. 

Eestis diagnoositi eile, 27. veebruaril esimene COVID-19 haigusjuhtum. Haigestunu viibib Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikus. 

Lähtuvalt Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) riskihinnangust, laiendas terviseamet riskipiirkondi. Alates 26.02 on koroonaviiruse riskipiirkondadeks Hiina Rahvavabariik ja Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur, Lõuna-Korea.

Kokku on tänaseks ülemaailmselt registreeritud 83 396 COVID-19 haigusjuhtu (võrreldes eilsega lisandus 1264 uut haigusjuhtu).

Neist:

Aafrika: Egiptus (1), Nigeeria (1), Alžeeria (1).

Aasia: Hiina (78 855), Hong Kong (93), Macao (10), Lõuna-Korea (2 022), Jaapan (210), Iraan (245), Singapur (96), Tai (40), Bahrein (33), Taiwan (34), Kuveit (43), Malaisia (23), Vietnam (16), Araabia Ühendemiraadid (19), Iraak (6), Omaan (6), India (3), Filipiinid (3), Iisrael (3), Afganistan (1), Kambodža (1), Nepal (1), Sri Lanka (1), Liibanon (3), Pakistan (2).

Ameerika: Ameerika Ühendriigid (60), Kanada (14), Brasiilia (1).

Euroopa: Itaalia (650), Saksamaa (47), Prantsusmaa (38), Ühendkuningriik (16), Hispaania (25), Venemaa (2), Austria (5), Belgia (1), Soome (2), Rootsi (7), Horvaatia (3), Šveits (8), Taani (1), Rumeenia (1), Norra (4), Põhja-Makedoonia (1), Gruusia (1), Kreeka (3), Valgevene (1), Eesti (1), Gruusia (1), Leedu (1), Holland (1), San- Marino (1).

Okeaania: Austraalia (23), Uus Meremaa (1).

Muu: rahvusvahes laevas (Jaapan) (705).

Kokku on registreeritud 2 2 858 surmajuhtu, neist Hiinas (2 789), Hong Kongis (2), Iraanis (26), Lõuna-Koreas (13), Itaalias (17), rahvusvahelisel kruiisilaeval (Jaapanis) (4), Taiwanis (1), Filipiinidel (1), Jaapanis (3) ja Prantsusmaal (2).

Itaalias on kokku registreeritud 650 haigusjuhtu: 17 juhul lõppes haigestumine surmaga.

Esmakordselt registreeritud uued haigusjuhud: Eesti, Valgevene, Leedu, Holland, Uus Meremaa ja San Marino.

Terviseameti soovitused inimestele jäävad samaks. Peamine on pesta korralikult ja tihti käsi, mitte viibida haigete läheduses. 

Kui pärast reisi ilmnevad sümptomid

Kui oled viibinud viiruse levikupiirkonnas (Hiinas, Põhja-Itaalias, eriti Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont piirkonnas, Iraanis, Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas) ja 14 päeva jooksul peale reisilt saabumist on sul tekkinud palavik, köha või hingamisraskused, tee järgmist:

  • Kontakteeru esmalt telefoni teel oma perearstiga või küsi nõu perearsti infoliinilt 1220. Teavita arsti oma hiljutisest viibimisest riskipiirkonnas ning Eestisse saabumisest. Sealt saad juhised, kuidas edasi käituda. Kui sinu seisund on kriitiline ja vajad hospitaliseerimist, siis kontakteeru kiirabiga numbril 112.
  • Viibi siseruumides ja väldi kontakte teiste inimestega.
  • Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see koheselt prügikasti.
  • Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvart), mitte paljast kätt.
  • Kui jõuad tervishoiuasutusse, võidakse sulle anda mask. See on tervishoiutöötajate ja teiste inimeste kaitsmiseks.

Kui oled reisinud riskipiirkonda, aga sümptomeid pole

Kui oled viibinud viiruse levikupiirkonnas (Hiinas, Põhja-Itaalias, eriti Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont piirkonnas, Iraanis, Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas) ja sul ei ole sümptomeid, tee järgmist:

  • Jälgi oma tervist 14 päeva jooksul ja palaviku, köha või hingamisraskuste tekkimise korral kontakteeru telefoni teel koheselt arstiga.
  • Kui võimalik, püsi kodus (kasutades kodus töötamise võimalust), sama soovitus kehtib ka õpilastele.
  • Võimalusel väldi ühistransporti ja rahvarohkeid kohti.
  • Vajadusel kasutada toiduvarude täiendamiseks sõprade, perekonnaliikmete või toidukulleri abi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles