Hiinas kasutakse koroonaviiruse patsientide ravimisel vastuolulisi meetmeid

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Viletsas seisus patsientide raviks kasutatakse ka tavatuid meetodeid.
Viletsas seisus patsientide raviks kasutatakse ka tavatuid meetodeid. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Eesti terviseameti andmete kohaselt on Hiinas Covid-19 viirusse nakatunud üle 80 000 inimese. Koroonaviiruse ravimiseks on riigis kasutatud tüviraku teraapiat juba neljateistkümnel korral. Edukaks osutus Kunmingi, Baoshani haiglas läbi viidud katse eaka naispatsiendiga, kes on praeguseks intensiivravilt koju saanud.

15. veebruaril saadeti Kunmingi linna haigla intensiivraviosakonnast koju naine, kes oli saanud kolm tüvirakusüsti. 65-aastane koroonaviirusse haigestunud naine sai alguses tavapärast rangelt reglementeeritud ravi, mis sisaldas antibiootikume ja viirusevastaseid medikamente. Pärast mõnda ravipäeva oli tema olukord järjest halvenevas seisus, mille tagajärjeks oli organite väärtalitlus, vahendab SCMP.

Pärast haigla eetikakomiteega ja naise perekonnaga konsulteerimist otsustati patsiendi peal proovida tüvirakkude põhist teraapiat. Vastuoluliseks muudab selle teraapia asjaolu, et tüvirakke on võetud imikute nabanööri verest. Ravitulemused on siiski hämmastavad, sest naine saadeti pärast kolme süsti koju. Patsiendilt võetud viirusetestid osutusid ravi järel negatiivseks.

Tüvirakke on lubatud teadlastel võtta peale nabaväädi ka abordi või raseduse katkemise tõttu eemaldunud embrüodest. Nabanööri verest võetud tüvirakke on varem kasutatud leukeemia ja muude verehaiguste ravimiseks. Teema on olnud siiski vastuoluline – tervete laste embrüo ega nabaväädi tüvirakke ei lubata meditsiinis veel kasutada. Lisaks on teraapial oma ohud, kuna tegemist on võõraste tüvirakkudega, mis ei asu pärast siirdamisprotsessi enam peremehe kehas.

Hiina teadus- ja tehnoloogiaministeeriumi biotehnoloogia direktori Zhang Xinmini sõnul on hetkeolukord hinnatud ohutuks ja efektiivseks. Siiski võib protsessil ilmneda ka tõsisemaid tagajärgi, mis selguvad alles pikema aja vältel. Kanadas teatati 2018. aastal 36 haigusjuhust, mõnel juhul on tüvirakuteraapia lõppenud ka surmaga. Tüvirakuteraapia tagajärjel on tekkinud ka nägemise kaotus, südame- ja vereringehäired ja isegi vähk. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles