TEE TEST ⟩ Kui terved on sinu kapillaarid?

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Veresoonkond
Veresoonkond Foto: Shutterstock

Inimkond on jõudnud teadmiseni, et vananemine on haigus. Miljoneid kulutatakse uuringutele, et teada saada, mis põhjustab kehas vananemisprotsesse ja milline see rakutasandil välja näeb. Ootamatult on lahendused vananemise edasi lükkamiseks, noorusliku välimuse ja hea tervise säilitamiseks lihtsad. NHK dokumentaal tutvustab vananemise põhjuseid ja lahendusi.

Mis on fantoomkapillaarid?

Kapillaarid on tillukesed veresooned, mille ülesanne on kanda rakkudesse hapnikku ja toitaineid. Kui kapillaar fantoomistub, aeglustub verevool ja kahjustuvad rakud. Sisemise mikroringluse halvenemine lühendab inimese eluiga, tekitab kortse ja nahalõtvust, osteoporoosi, dementsust ja juuste hõrenemist.

Shiseido kosmeetikatööstus avastas 2016.aastal, et kortsude ja lõtvunud naha põhjuseks on just fantoomveresooned. Fantoomkapillaarid on seega vananemise loomulik tagajärg. Fantoomistumine algab juba 20-30-aastaselt. Kiire sekkumiseta kipub nahk kiiremini vananema. Kauni naha saladus on just kapillaaride tervis.

Vii läbi riskikontroll!

Mida kõrgem on tulemus, seda suurem on risk dementsuseks, vananemise kiirenemiseks ja naha lõtvumiseks.

  1. Kas te olete suur sööja? Ei-0, jah-1, kindlasti jah-2
  2. Kas käite vannis? Jah-0, peaaegu mitte kunagi-1
  3. Kui tihti tunnete janu? Harva-0, vahel-1, sageli-2
  4. Kas teete regulaarselt trenni? Iga päev-0, 3 korda nädalas-1, mitte kunagi-2
  5. Kas te suitsetate? Ei-0, jah-2
  6. Kas teil on kõrge vererõhk? Ei-0, jah-2
  7. Kas muutute päeva jooksul sageli uniseks? Ei-0, vahel-1, sageli-2
  8. Kui vana te olete? Alla 45-0, 45 kuni 60-1, 60 ja enam-2

Tulemused:

Kuni neli punkti – madal risk

Viis kuni kuus punkti – keskmine risk

Seitse ja enam – kõrge risk

Miks põhjustab ülesöömine fantoomistumist?

Yukiko Matsonaga Tokyo ülikoolist katsetab tehiskapillaari inimrakkudest. Teadlane väidab, et süsivesikute tarbimine on suur risk meie tervisele. Riskigrupi alla kuuluvad eriti valgest jahust tooted (pastad, koogid, küpsetised, sai). Süsivesikute liigtarbimine kutsub esile keemilise reaktsiooni, mis tekitab kehas kahjulikke AGE aineid.  

Kõige üllatavamad lahendused

Osaka mikrobioloog, Noboyuki Takakura, kes on uuringute juhtivspetsialist, ütleb väga ootamatu lahenduse - hüpelge! Sääremarju nimetab ta inimese teiseks südameks. Hüppamine kiirendab verevoolu ja parandab vereringet. Sääremarjad mängivad vere liikumisel tähtsat rolli. Ta soovitab keksida hüpeldes kohapeal – hommikul, pärastlõunal ja õhtul 20 korda. Korduvad kannatõsted stimuleerivad samuti säärelihaseid. Tõsteid võib teha ka seistes ja istudes.

Teine uuringus selgunud tulemus on seotud taimedega, mille tarbimine vähendab ootamatult kiiresti ja põhjalikult fantoomkapillaaride teket. Imeravimiks on Cassia ekstrakt ehk Hiina kaneelipuu. Teadlased uurisid ligi 200 ravimtaime, kuid sellel oli kõige efektiivsem toime. Cassia ekstrakti on kaneelis, rooibose tees ja bengali pipras.

Katseid tehti kõrge riskiga inimrühma peal. Katsealused tegid kaks nädalat järjest, kolm korda päevas 20 hüplemiskorda, üks lisas hommikukohvile kaneeli, teine seda oma lõunasöögi karrile. Tulemused olid hämmastavad – 81-protsendiline paranemine. Ühel kadusid nahatursed, teisel vähenesid maovaevused. Kaheksa inimest kümnest paranesid põhjalikult.

Piisab vaid mõnigatest igapäevaharjumuste kohandamisest, et olla 81% tervem ning tagada endale pikk iga ja parem tervis. Millised harjumused võtate kohe kasutusele?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles