Teadlased tahavad hakata Covid-19 raviks kasutama viirusest paranenud inimeste verd (2)

PM Tervis
Copy
Plaaniline ravi võib peatselt jätkuda.
Plaaniline ravi võib peatselt jätkuda. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse vaktsiin ei pruugi jõuda kasutusse veel nii pea, kuid Johns Hopkinsi Ülikooli immunoloogi Arturo Casadevalli sõnul on Covid-19 raviks võimalik kasutama hakata ka viirusest paranenud inimeste verest eraldatud antikehi, vahendab Neuroscience News.

Casadevalli hinnangul võib meetod jõuda kasutusele mõne nädalaga ning aidata aeglustada viiruse levikut. Uue ravimeetodi käigus kasutatakse Covid-19 läbi põdenud inimeste vereplasmast eraldatud antikehi, et tugevdada äsja nakatunud või suure nakatumise riskiga patsientide immuunsüsteemi. Antikehad suudavad viirust endaga siduda ja neutraliseerida, vähendades nii haigestumise riski ja aidates organismil haigusest taastuda. 

Selleks palutakse viirusest paranenud inimestel verd annetada, annetatud verest eemaldatakse muud toksiinid ja haigustekitajad ning seejärel süstitakse Covid-19 nakatunud inimeste vereringesse. Protseduuri läbiviimiseks piisab haiglates juba kasutusel varustusest ning protseduur on sama ohutu kui tavalised vereülekanded.

Ameerika Ühendriikide teadlased üritavad meetodit võimalikult kiiresti kasutama hakata ning mitu Shanghai arsti on seda juba edukalt katsetanud. Samuti on meetodit katsetama hakanud Jaapani suurim ravimifirma Takeda Pharmaceuticals.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles