Koroonapaanika avaldab mõju Eesti inimeste vaimsele tervisele

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus mõjutab vaimset tervist.
Koroonaviirus mõjutab vaimset tervist. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse levikuga seotud paanika ja ebakindlus tuleviku ees hakkab peagi avaldama mõju ka Eesti inimeste vaimsele tervisele. Peaasi.ee alustab alates 20. märtsist Eesti elanike tasuta nõustamist veebi teel.

«Koroonaviiruse levikuga seotud paanika ja tekkinud majanduslik ebakindlus hakkab peagi avaldama mõju ka Eesti inimeste vaimsele tervisele,» ütles MTÜ Peaasjad juhataja Anna Kaisa Oidermaa. «Kuigi viiruse leviku takistamiseks vajalik, siis eriti suurt mõju võib vaimsele tervisele avaldada füüsilise distantsi hoidmise nõue. See tõmbab inimesed välja oma tavapärastest rutiinidest. Kui soovime vähendada kriisi negatiivset mõju ühiskonna vaimsele tervisele ning selle kaudu majandusele, peame probleemide ennetusega tegelema hakkama hetkegi kaotamata.»

Oidermaa sõnul võiks igapäevase rutiinse näost-näkku suhtlemise kadumist osaliselt kindlasti kompenseerida omavaheline suhtlus elektrooniliste vahendite vahendusel. «Kindlasti hoidke oma lähikonnaga regulaarset kontakti, see aitab kriisiaja lihtsamalt üle elada,» rääkis Oidermaa. «Samas ei pruugi sellest ka igal puhul piisata, seepärast alustabki peaasi.ee täiendavat nö massinõustamist sotsiaalmeedia vahendusel.»

Alates 20. märtstist saab selle nädala lõpuni iga päev kell 15 nõu Facebook live vahendusel (küsimusi saab küsida ka anonüümselt). Samuti alustab järgmisel nädalal podcastina Pearaadio, kus vaimse tervise spetsialistid aitavad inimestel kriisiolukorras leida lahendusi. Järgmise nädala Facebook live vahendusel toimuvate nõustamiste ajakava ja kellaajad antakse teada www.peaasi.ee ja sotsiaalmeedia vahendusel.  

Tänasel nõustamisel saab osaleda Peaasi.ee Facebooki lehel www.facebook.com/Peaasi.ee toimuva otseülekande vahendusel. Küsimusi saab esitada eelnevalt või nõustamisega samal ajal Facebooki vahendusel või peaasi.ee veebilehele https://peaasi.ee/avaleht/toimetulek-kriisiga/

MTÜ Peaasjad tegeleb noorte vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles