Mobiilsetes jaamades on kolme päevaga võetud 669 koroonaviiruse proovi

PM Tervis
Copy
Mobiilsetes jaamades käib testimine.
Mobiilsetes jaamades käib testimine. Foto: Shutterstock

Seitsmes linnas avatud mobiilsetes testimisjaamades on neljapäeva lõunast käinud perearsti saatekirja alusel koroonaviiruse testi andmas 669 inimest. Enamik on praeguseks saanud ka oma ka tulemused teada. Tulevast nädalast käivitub süsteem täismahus.

Medicumi ja SYNLABi välja töötatud proovivõtmise kontseptsiooni alusel võtavad tervishoiutöötajad ninaneelu proovi inimestelt, kes on saanud oma perearstilt saatekirja ja seejärel koroonaviiruse testimise kõnekeskuselt täpse aja, millal nad peavad autoga mobiilsesse testimisjaama saabuma.

Neljapäeval avati esimesena proovivõtukoht Tallinnas Lauluväljakul, kus proove võtsid Medicumi tervisekeskuse töötajad. Reedest said Tartu, Viljandi ja Pärnu elanikud proove anda Qvalitase tervisebusside ees. Kuressaares taasavati testimispunkt sealse haigla juures ja Kohtla-Järvel korraldab proovivõttu Ida-Viru keskhaigla. Eile avatati Corrigo abil punkt Narvas.

Kuna osadel inimestel ei ole võimalust tulla oma autoga testimisjaama, töötavad reedest ka kodus testimiste brigaadid. Alre kiirabi kolm liikuvat brigaadi käivad Lõuna-Eesti inimeste kodudes ning Tallinna ja Harjumaa kodus testimise neli brigaadi on mehitanud Fertilitas. Koduseid testimisbrigaade lisandub lähipäevil veelgi, kokku hetkel 10. Nii nagu mobiilsete autojaamade puhul tuleb testimisbrigaad inimese koju vaid siis, kui viirust kahtlustava inimese testimist on hinnanud vajalikuks perearst ja väljastanud saatekirja. Kodus testimise piiranguks on täisvarustuse kaitsevahendite vajadus peale igat patsienti, autoga testimine on ohutum ja vähem kulukam.

Testimiskohtades korraldavad autode liiklust Kaitseliit ja Naiskodukaitse. Proovide logistika üle Eesti ja analüüsid teeb oma Tallinna kesklaboris SYNLAB.

Esimese kolme päevaga saadeti 164 perearstikeskusest SYNLABi ja Medicumi loodud testimise kõnekeskusesse kokku 679 saatekirja. «Enamasti tuli igalt perearstilt 1-2 saatekirja. Testimise kõnekeskus võttis juba samal päeval patsiendiga ühendust ning valdav enamus on saanud testi tehtud või saanud selleks kindla aja lähipäevil,» selgitab testimiskeskuse koordinaator, Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik.

Kolme päeva kokkuvõttes kiidab Allik testima tulnud inimesi. «Nad on vastutustundlikud, tunnustavad proovivõtjad nende töö eest ja on tähelepanelikult järginud kõiki juhiseid. Vaid üks inimene 669-st on unustanud koju isikut tõendava dokumendi. Panen siiski inimestele veel kord südamele, et mobiilsesse testimisjaama saab tulla üksnes autoga, jala jaamadesse saabunud inimesi me ei saa kahjuks teenindada. Kui teil ei ole autot või te ei saa autot selleks laenata, siis andke sellest kõnekeskusele teada aega broneerides ja me püüame teile koju saata liikuva brigaadi,» lisas Allik.

SYNLABi labor on kõik kolme päeva jooksul võetud 669 proovi analüüsinud kuni kaheksa tunni jooksul laborisse saabumise hetkest, et inimesed saaksid oma testi vastuse teada ühe ööpäeva jooksul. Algavast nädalast on SYNLABi labor võimeline ühe päeva jooksul analüüsima kuni 1000 proovi päevas, sest senise kahes vahetuses töö asemel käivitub töö kolmes vahetuses ja 24 tundi ööpäevas.

«Praegu ei ole meile proove veel nii palju sisse tulnud, et saavutada labori maksimaalne võimekus, aga usun, et järgmisel nädalal käivitub süsteem täismahus. Meie selge prioriteet on olla partner riigile selles testimisprojektis ja me oleme lubanud järgmise nelja nädalaga teostada kuni 30 000 SARS-CoV-2  proovi. Oleme pidevalt kontaktis oma tarneahela kriitiliste partneritega ning üritame tagada kõikide materjalide ning isikukaitsevahendite tarned tööks vajalikus koguses. Samuti töötame välja sisemist protsessi, kuidas vajadusel töömahtu veelgi kasvatada,» selgitab labori väljakutseid SYNLAB Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp.

Kõige olulisemad sammud haigestumisel:

  1. Kui sul on haigussümptomid, helista oma perearstile! Perearst hindab sinu testimise vajalikkust ja annab tervisenõu.
  2. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta saatekirja laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet.
  3. Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneelu proovi saab anda vaid perearsti saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Niisama ei ole otstarbekas kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.
  4. Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul, inimesele helistatakse. Vastused liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.
  5. Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti eelnevalt antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi helistades 112.

  Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Argo Lätt tänab kõiki perearste, kes on kiirelt reageerinud uute suuniste järgi saatekirjade väljastamisel. Ta möönis, et inimeste suure huvi tõttu saatekirjade vastu on arstide koormust tõstnud. Lätt pani südamele, et testida tuleks otstarbekalt: «Test ja selle tulemus ei muuda haiguse kulgu. On tähtis teadvustada, et viiruse levikut aitab kõige paremini tõkestada kodus püsimine ja käte pesemine. Lihtsa viirusinfektsiooni sümptomeid võib ravida kodus. Usaldage oma perearsti!»

Riigi, perearstide ja erameditsiiniettevõtete koostöös käivitati alates 19. märtsist seitsmes Eesti linnas perearsti saatekirja alusel tasuta koroonaviiruse laiendatud testimine. Lisaks käivad proove võtmas koju sõitvad brigaadid. Testimisele suunatud inimesega võetakse  ühendust ühe tööpäeva jooksul ning vastus teavitatakse samuti telefoni teel ühe ööpäeva jooksul pärast ninaneelu proovi andmist.

Laboris analüüsitakse ninaneeluproovist koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu, mis põhjustab COVID-19 haigust (Coronavirus Disease 2019). Tegemist on WHO poolt tunnustatud, Terviseameti ja teiste haiglate poolt kasutatava meetodiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles