Ameerika ja Hiina lubavad edendada meditsiinilist koostööd (1)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja riigisekretär Alex Azar
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja riigisekretär Alex Azar Foto: Al Drago/CNP/AdMedia/SIPA/Al Drago/CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

Pärast jaanuaris aset leidnud suhtlust kahe riigi esindajate vahel, oli see esimene edukas kõne Hiina terviseministri ja Ameerika Ühendriikide terviseteenuste riigisekretäri vahel lootustandev märk, et riigid on valmis erimeelsuste seljatamiseks ja võimalikuks tulevaseks koostööks.

Ameerika Ühendriikides on olukord praegu hullem, kui see oli Hiinas – kokku üle 164 000 haigestunu ja 3170 surma, Hiinas oli kokku üle 81 000 haigestunud ja üle 3300 surma. 

Hiina Rahvavabariigi tervisekomisjon kinnitab, et terviseminister Ma Xiaowei ja USA terviseteenuseid esindav riigisekretär Alex Azar pidasid esmaspäeval maha telefonivestluse, milles Ma kinnitas, et Hiina on valmis Ameerika Ühendriike tekkinud olukorra juhtimises abistama, vahendab SCMP.

Eelmine ühine telefonivestlus pärast viiruse vallandumist peeti maha 28. jaanuaril, pärast mida kaasnes meedias sõnelus sellest, kust pärineb viirus ja kuidas on Hiina selle olukorraga tegelenud. Hiina diplomaadid on välja öelnud ja jaganud vandenõuteooriaid, et tegemist on Ameerika militaarüksuste biorelvaga ja Trump on haigust mitu korda nimetanud Hiina viiruseks.

Olukord riikide vahel näib olevat rahunenud, sest esmaspäeval teatas president Trump, et Ameerika Ühendriigid on saanud meditsiinilisi vahendeid Venemaalt ja Hiinast. Ta oli kõnes üllatunud, et ka teised riigid on oma abi saatnud.

Ma sõnas, et Hiinas hakkab olukord paranema ja nad on valmis jagama Ameerika Ühendriikide valitsusega oma teadmisi, kogemusi ja tehnoloogiaid. «Hiina on valmis rahvusvaheliseks koostööks, kaasa arvatud Ameerikaga, avatud, läbipaistval ja vastutustundlikul viisil.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles