VIDEO ⟩ Infektsiooniõde näitab ette, kuidas paigaldada kaitsemaski (8)

PM Tervis
Copy
Kaitsemask
Kaitsemask Foto: Cadu Rolim/ZUMAPRESS.com

Kuidas korrektselt paigaldada kaitsemaski, selgitab Ida-Tallinna Keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna õendustöö koordineerija Signe Juhkam.

Praeguse eriolukorra ajal tasub kodust lahkudes kanda maski. 

Esimene reegel enne kaitsemaski ette panemist on käed korralikult puhastada. Haiglatöötajad kasutavad käte puhastamiseks antiseptikut, millega bakterite täielikuks eemaldamiseks kulub 30 sekundit.

Edasi, kui võtad maski karbist, jälgi, et maski see külg, mis oli karbis üleval pool, jääks ka näole asetatuna väljapoole.

Maskidel on ühes servas klamber – maski ette pannes aseta see klambrikoht nina peale. Seejärel tuleks mask tõmmata lahti suunaga ülevalt alla nii, et see kataks kogu näopiirkonna. Kui tegemist on ühevärvilise maskiga, on hea meelde jätta, et maski voldid peavad olema suunaga ülevalt alla.

Kuidas maski eest ära võtta?

Maski näolt eemaldades jälgi, et sa ei puudutaks kätega maski välist pinda, sest sinna võivad olla sattunud bakterid. Mask tuleb ära võtta kõrva taha kinnitatud kummidest ning maski riideosa ei tohi kätega puudutada.

Mask tuleb pärast kasutamist ära visata ning seejärel käed uuesti desinfitseerida.

Meditsiinilised maskid on mõeldud kandmiseks kuni 2 tundi ehk umbes nii kaua kui selle seesmine pind muutub niiskeks. Kui maski sise- või välispinnale satuvad pritsmed (nt aevastamisel või köhimisel), tuleb mask välja vahetada. Maski ei tohi lõua alla lükata ning kandmise ajal ei tohi seda kätega katsuda.

1. Puhasta käed.

2. Karbist kaitsemaski võttes peab käega puudutatud maski pind (värviline pool) jääma näost väljapoole.

3. Voldid avanevad ülevalt alla.

4. Maski ninapealne vormitav osa (ninatraat) fikseeri nina vastu.

5. Paiguta kaitsemaski kumm kõrva taha.

6. Kata maskiga täielikult suu ja nina.

7. Maski panekul, selle kandmisel ja ära võtmisel väldi näopiirkonna puudutamist.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles