Soome teadlased tegid kindlaks, et koroonaviiruse osakesed püsivad õhus arvatust kauem (7)

PM Tervis
Copy
Viiruseosakesed püsivad õhus pikka aega.
Viiruseosakesed püsivad õhus pikka aega. Foto: Shutterstock

Soome teadlased uuringust on selgunud, et koroonaviiruse osakesed püsivad õhus kauem kui arvati ning seetõttu on oluline epideemia ajal vältida ühiskasutatavaid siseruume, vahendab Neuroscience News.

Aalto Ülikooli, Helsinki Ülikooli, Soome Riikliku Tehnikauurimiskeskuse (VTT) ja Soome Meteoroloogia Instituudi teadlaste uuringu käigus uuriti, kuidas aevastamisel ja köhimisel õhku paisatud viirusosakesed levivad.

Uuriti, mis juhtub, kui nakatunud inimene ostukeskuses aevastab ning leiti, et viirusosakesed hõljuvad laiali ning võivad sattuda terve inimese hingamisteedesse. Viirusosakesed püsivad õhus mitu minutit pärast seda, kui aevastaja ise on ruumist lahkunud. See tähendab, et isegi kui inimesed järgivad avalikus ruumis liikudes eriolukorra reegleid ja hoiavad ettenähtud distantsi, võivad nad ikkagi läbi jalutada viirusosakeste pilvest ning nakatuda. 

Teadlased soovitavad inimestel käia poes võimalikult harva ja lühikest aega, haigussümptomite esinemisel toas püsida ning vältida kontakti teiste inimestega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles