Lugeja küsib: kui suur on oht nakatuda viirusesse ostukäru või ukselinki katsudes? (2)

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Viirus võib meid ohustada nii õhus kui pindadel. Pilt on illustreeriv.
Viirus võib meid ohustada nii õhus kui pindadel. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Saksamaa viroloogiaprofessori Hendrik Streecki uurimust ja sellest tekkinud küsimusi kommenteerib Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi (BSMI) immunoloogia osakonna nooremteadur Marina Šunina. 

Eelmisel nädalal tekitas kumu Saksamaa Bonni ülikooli viroloogiaprofessori Hendrik Streecki SARS-CoV-2 infektsioonialane uurimus, mis keskendus sellele, miks on Saksamaal Gangelti piirkonnas nakatunute arv järsku tõusnud. Professor kinnitas, et inimesed nakatusid karnevalil ja suuremal osal rahvast võib olla tekkinud immuniteet, seega soovitas Streeck karantiinitingimusi lõdvemaks lasta.

Streecki uuringu esialgsed tulemused, nagu ka väljaütlemised televisioonis selle kohta, et üldkasutatavad pinnad ei ole ohtlikud nakkusallikad, on toonud kaasa Saksamaa viroloogide pahameele ja kriitika.

Teemat selgitab Tartu Ülikooli BSMI immunoloogia nooremteadur Marina Šunina: «Streecki uuringute tulemused ei ole veel publitseeritud. See tähendab, et neid tulemusi ei saa praegu võrrelda teiste uurijate andmetega, kes hindasid viiruse stabiilsust erinevatel pindadel. Kindlasti laboratoorsed ehk ideaalsed tingimused võivad mõnevõrra erineda reaalse elu tingimustest. Näiteks tõenäosus nakatuda, katsudes ostukäru ning seejärel oma nina, sõltub mitte ainult ostukäru materjalist, vaid ka elusa viiruse kogusest, mis on ostukäru peale sattunud.»

«See kogus võib reaalses elus olla madalam kui laboratoorselt testitavad viirusekogused, seega tõenäosus nakatuda on väiksem. Aga see ei tähenda, et üldse ei ole võimalik nakatuda üldkasutatavate pindade kaudu või haigestunust möödudes,» rõhutab Šunina.

«Olemasolevad andmed näitavad, et see tõenäosus on päris suur ja säilib pika aja jooksul. Näiteks mainekas ajakirjas The New England Journal of Medicine publitseeritud uuring näitab, et viirus säilitab nakatumisvõime aerosoolis vähemalt kolme tunni jooksul ning plasti peal vähemalt kolm päeva.»

Šunina rõhutab, et uuringud veel käivad ja peame järgima tavapäraseid ohutusnõudeid. «Seni, kuni meil pole olemas täpsemaid andmeid, on väga oluline poes käies kasutada isiklikke kaitsevahendeid (maskid, kindad) ning järgida hügieeninõudeid.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles