Oxfordi teadlased astusid sammu lähemale C-hepatiidi vaktsiinile

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katseklaasid.
Katseklaasid. Foto: SCANPIX

Oxfordi ülikooli uurijad teatasid, et saavutasid C-hepatiidi vaktsiini katsetades paljutõotavaid tulemusi.

Kuna viirus muudab pidevalt oma kuju, on seni sellele vaktsiini loomine raskendatud olnud, vahendab BBC News.

Ajakirjas Writing in Science Translational Medicine ilmunud uuringutulemustest selgub aga, et 41 patsiendi peal tehtud katsed annavad lootust, et see on siiski võimalik.

Oxfordi teadlased keskendusid oma katsetes viiruse sisemusele, kus asub selle «mootor», ütles uurimisrühma kuulunud professor Paul Klenerman. Uurijad lisasid katsetes külmetusviirustele C-hepatiidi geneetilist materjali, pannes seeläbi katsealuste immuunsüsteemi C-hepatiidi viirust ründama.

Vaktsiini anti 41 tervele patsiendile. Teadlaste sõnul põhjustas see väga tugeva vastureaktsiooni, mis püsis vähemalt aasta ega tekitanud suuri kõrvaltoimeid. Klenermani sõnul alustatakse nüüd katsete järgmise faasiga ja kuigi uurijad on lootusrikkad, võib C-hepatiidi vastase vaktsiini loomiseni veel pikk tee olla.

Järgmiseks katsetatakse vaktsiini inimeste peal, kellel on risk C-hepatiiti nakatuda, et näha, kas see kaitseb neid viiruse eest.

C-hepatiidi viirus võib aastaid märkamatuks jääda, põhjustades samal ajal raskeid maksakahjustusi. Maailma Tervishoiuorganisatsioon usub, et maailmas kannatab selle käes 170 miljonit inimest. Viirus levib vere kaudu, näiteks sama süstla kasutamisel. Kuigi ravimid aitavad viirust kontrolli all hoida, oleks vaktsiini loomine hepatiidiga võitlemisel suureks sammuks edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles