Teadlased hoiatavad: rasvane toit koormab ka vaimset tervist

PM Tervis
Copy
Rasvane toit mõjub vaimsele tervisele halvasti.
Rasvane toit mõjub vaimsele tervisele halvasti. Foto: Shutterstock

Füüsiline aktiivsus, ülekaal ja toitumine mõjutavad lisaks füüsilisele tervisele ka vaimset tervist. Teadlased on teinud kindlaks, et liigne kehakaal ja rasvane toit põhjustavad vaimset kurnatust ja reageerimiskiiruse vähenemist, vahendab Neuroscience News.

Rasvumine suurendab diabeedi, südamehaiguste, vähi ja vaimsete häirete riski ning vähendab füüsilist võimekust ning energia taset. Nüüd on aga teadlased leidnud, et ülekaal võib vähendada kognitiivseid funktsioone. 

Lõuna-Illinoisi Ülikooli teadlased korraldasid rottide peal katse, milles jälgiti seda, kuidas mõjutab toitumine rottide vaimset võimekust. Pooltele rottidele söödeti kuue nädala vältel suure rasvasisaldusega toitu, pooltele väikese rasvasisaldusega toitu. Teadlased mõõtsid kaks korda nädalas rottide kehakaalu, veresuhkru taset ning ketoonide taset (maks toodab liigses koguses ketoone, kui organismis pole piisavalt insuliini, mis aitaks glükoosi energiaks töödelda). Katse viiendal nädalal mõõdeti rottide füüsilist ja vaimset võimekust. Esmalt tuli rottide läbida labürint ning seejärel läbida esemete ära tundmise test. 

Kõik rotid olid katse vältel kaalus juurde võtnud, kuid rasvast toitu söönud rotid oluliselt rohkem ning samuti esines neil rohkem veresuhkru taseme kõikumist. Selgus, et rasvast toitu tarbinud rotid said halvemini hakkama kognitiivset võimekust testiva harjutusega. 

Teadlaste sõnul ei ole uuringu tulemused üllatavad, kuid oluline on valdkonna uurimist jätkata. Samuti soovitavad teadlased vältida kõrge rasvasisaldusega toite nagu kiirtoit, maiustused, rasvased piimatooted nagu juust, koor, jäätis ja või, rasvased lihatooted nagu vorstikesed, sealiha ja peekon ning liigses õlis praetud toidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles