Deodorandid võivad soodustada rinnavähi teket

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deodorant
Deodorant Foto: SCANPIX

Parabeen on kosmeetikavahendistes ja hügieenitoodetes enim kasutatav säilitusaine ning nüüd avastasid Briti teadlased, et see oli laialt levinud rinnanäärme eemalduse läbinud naiste kudedes.

Parabeen võib nõrgalt jäljendada naissuguhormooni östrogeeni tegevust, mis on teadaolevalt rinnavähki soodustav tegur, vahendas teadus.err.ee.

Teadlased võtsid 160 koeproovi neljakümnelt rinnaoperatsiooni läbinud naiselt ning 158-s proovis esines vähemalt üht tüüpi parabeene ning 96 proovis ilmnesid kõik viis levinumat parabeeni estrit.

Parabeeni esines ka nende naiste koeproovides, kes deodorante ei kasutanud, kuid teadlaste sõnul pärinevad kemikaalid ilmselt teistest kosmeetikatoodetest, kuigi alates 2004. aastast on paljud kosmeetikatootjad parabeenide lisamise oma toodetesse lõpetanud.

Kuigi teadlaste sõnul ei tõesta uuring põhjus-tagajärg seose olemasolu ning rinnakoes leitav parabeen võib pärineda erinevatest kosmeetikatoodetest, mida kasutatakse lähedal asuvatel kehapiirkondadel, on oluline see, et ühe parabeenivormi kõrgenenud taset leiti kaenlaalusele kõige lähemalt, kus leidub ebatavaliselt palju rinnavähi juhte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles