Kõige looduslikumad stressimaandajad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stress ja masendus ei ole kunagi head asjad, kuid nende ravimine kallite tablettidega võib suure rahakulu tõttu tuju veelgi halvemaks muuta. 

Ole tark ja kasuta looduslikke stressimaandajaid, soovitas portaal Readers Digest.

Kala

Et hoida stressi kontrolli all, lisa oma menüüsse rohkem oomega-3-rasvhappeid. Need olulised rasvad aitavad vähendada stressihormoone ja kaitsta organismi depressiooni eest. Võid süüa ka kalamaksaõli, kuid kõige maitsvam viis oomega-3-rasvhapete saamiseks on kala söömine. Soovitatav on süüa kaks korda nädalas kala või peotäis pähkleid iga päev.

Tume šokolaad

Uurijad ütlevad, et tumedal šokolaadil on lisaks heale maitsele veel ka stressialandavaid omadusi. Mahukas Saksamaa uurimuses leiti, et inimesed, kes sõid viimase kümne aasta jooksul rohkem tumedat šokolaadi, olid madalama vererõhuga.

Üks teine uurimus näitas, et tumedat šokolaadi söönud inimesed olid vähem stressis. Kuna šokolaad on šokolaad ning ka tume šokolaad sisaldab rasvu, suhkrut ja kaloreid, siis tasub sellega ikkagi piiri pidada.

Must tee

Londoni uurijad soovitavad juua musta teed, sest see aitab taastuda närvesöövatest sündmustest kiiremini. Uurimuses osalejate kehades, kes jõid päevas neli tassi musta teed kuue nädala jooksul, oli võrreldes mitte tee joonutega palju vähem stressihormoone ning nad tundsid end pärast stressirohket ülesannet palju rahulikumana. Teised uurimused on leidnud kinnitust, et mustal teel on tujutõstev omadus.

Avokaado

Selle maistva rohelise puuvilja viljaliha sisaldab kahte mõjuvõimsat stressi vastu võitlejat: kaaliumi ja monoküllastumata rasvhappeid (MUFA). Mõlemad toitained alandavad vererõhku ja MUFA mängib suurt rolli ka depressiooni ennetamisel. 11 aastat väldanud uurimuses leiti, et mida rohkem MUFAsid Hispaania katsealused sõid, seda vähem oli neil tõenäosus langeda depressiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles