Suures uuringus selgitati välja alkoholi tarbimise seos dementsuse tekkimisega

PM Tervis
Copy
Alkoholi tarbimine rikub ka unetsükleid.
Alkoholi tarbimine rikub ka unetsükleid. Foto: Shutterstock

Alkoholi liigtarbimisega seostatakse aju atroofia teket ja neuronite kadu eelkõige aju eesmises osas ning sellega seonduvalt mitmesuguste neuroloogiliste häirete kujunemist, kirjutab Eesti Arst.

Ühendkuningriigi, Prantsusmaa, Rootsi ja Soome teadlaste koostöös jälgiti alkoholitarvitamise ja dementsuse kujunemise seost 131 415 isikul vanuses 18–77 eluaastat, 61% uuritavatest olid naised. Uuringusse arvamise hetkel ei olnud neil psüühikahäireid, neid küsitleti alkoholi tarbimise osas: mitu jooki nädalas nad tarvitavad ja kas nad on olnud teadvusekaotuseni viivas alkohoolses joobes.

Alkoholi tarbimise hulga järgi jagati vaatlusalused kas mõõdukateks alkoholitarbijateks – jõid kuni 14 standardjooki nädalas – või seda rohkelt manustavateks tarbijateks, kes jõid üle 14 joogi nädalas. Üheks standardjoogiks arvestati 40 ml 40% alkohoolset jooki, 120 ml naturaalset veini, 330 ml 4,5% alkoholisisaldusega õlut. Keskmine jälgimisperiood oli 14,4 aastat.

Võrreldes alkoholi mõõdukate tarbijatega oli seda rohkelt joovatel inimestel 1,2 korda suurem risk igat tüüpi dementsuse kujunemiseks.

Isikutel, kes olid olnud teadvusekaotust põhjustanud alkohoolses joobes, oli kuni kaks korda suurem dementsuse kujunemise risk võrreldes isikutega, kel nii rasket joovet polnud esinenud, ja see ei sõltunud nädalas tarbitud alkoholi hulgast.

Autorid järeldavad uuringust, et teadvusekaotuseni viiv alkoholijoove on pikka aega toimiv sõltumatu dementsuse kujunemise riskitegur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles