UURING ⟩ Uus ravim võib muuta Covid-19 haige mittenakkavaks 24 tunniga

PM Tervis
Copy
Kui tuhkrupõhised andmed kehtivad ka inimeste puhul, võivad uudset viirusvastast ravimit saavad Covid-19 patsiendid 24 tunni jooksul pärast ravi algust muutuda mittenakkuslikuks. Pildil Pokrovskaja haigla Covid-19 palat.
Kui tuhkrupõhised andmed kehtivad ka inimeste puhul, võivad uudset viirusvastast ravimit saavad Covid-19 patsiendid 24 tunni jooksul pärast ravi algust muutuda mittenakkuslikuks. Pildil Pokrovskaja haigla Covid-19 palat. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS/Scanpix

SARS-CoV-2 nakkuse ravi uue viirusevastase ravimiga MK-4482/EIDD-2801 ehk Molnupiraviir pärsib viiruse edasikandumise 24 tunni jooksul täielikult, avastasid Georgia ülikooli biomeditsiiniteaduste instituudi teadlased uue uuringu käigus.

Georgia ülikooli professori dr Richard Plemperi juhitud rühm avastas algselt, et see ravim on tõhus gripiviiruste vastu.

«See on esimene suu kaudu antav ravim, mille puhul on näidatud, et see blokeerib kiiresti SARS-CoV-2 ülekande,» ütles Plemper Medica Xpressis. «MK-4482/EIDD-2801 võib mängu muuta.»

Kuna ravimit võib võtta suu kaudu, võib ravi alustada varakult, et saada kolmekordne kasu: pärssida raske haiguse teket, lühendada nakkusfaasi ja leevendada patsiendi isoleerituse tõttu tekkivat emotsionaalset ja sotsiaalmajanduslikku koormust ning vaigistada kohalikud haiguspuhangud.

«Me märkisime varakult, et MK-4482/EIDD-2801 omab laia toimespektriga aktiivsust hingamisteede RNA viiruste vastu ja et nakatunud loomade suu kaudu ravimine ravimiga vähendab eralduvate viirusosakeste hulka mitu suurusjärku, vähendades dramaatiliselt levikut,» ütles Plemper. «Need omadused tegid MK-4482/EIDD-2801-st võimsa kandidaadi Covid-19 farmakoloogiliseks kontrolliks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles