Toitumisnõuanded naistele

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedviljad.
Aedviljad. Foto: SCANPIX

Kas oled oma kaaluga rahul või sooviksid olla saledam, mõlemal juhul on oluline, et sööksid tasakaalukalt ja keha saaks toidust vajalikke toitaineid.
 

Naistel mängivad toitumise puhul rolli ka vanus ja erinevad eluperioodid, vahendas foxnews.com. Ühendriikide toitumisõpetuse akadeemia soovitab kaalu säilitamisel päevasteks kogusteks:

  • täisteravilju umbes 28 grammi, kolm korda päevas;
  • väherasvaseid piimatooteid kolm korda päevas;
  • valke - 140 kuni 170 grammi tailiha või teisi valguallikaid;
  • puuvilju mahult kahe tassi jagu;
  • aedvilju kahe ja poole tassi jagu.

Selline menüü loob hea toitainete tasakaalu, kuid naised peaksid teatud olukordades toitumisele rohkem rõhku panema.

Rauapuudus või aneemia ehk kehvveresus

Rauda on vaja hemoglobiini tootmiseks. Aneemia tagajärjel vähendab vere võime transportida hapnikku kudedesse, põhjustades hüpoksia ehk hapnikupuuduse organismis.

Naistel on selleks suurem soodumus, kui neil on raske või väga pikk menstruatsioon. Samuti võib naisel tekkida aneemia sünnituse tagajärjel, kui ta kaotab palju verd.

Rauarikas dieet aitab kehal kosuda. Rauda leidub rohkelt munas, piimatoodetes, kalas, lihas, linnulihas ning teatud roheliste lehtedega köögiviljades. Keha võtab aga rauda paremini vastu, kui saab ka piisavalt C-vitamiini. Söö näiteks vitamiinirohkeid hommikusöögihelbeid maasikatega või lisa spinati salatile apelsine.

Kaltsium

Luud on elus ning nad vajavad kaltsiumi. Osteoporoos on haigus, mis tuleneb nõrkadest ja rabedatest luudest. Ka seda haigust esineb naiste seas sagedamini, seega peaksid naised rõhku panema kaltsiumirikkale toitumisele.

Peale piimatoodete leidub rohkelt kaltsiumi ka teatud teraviljades, kapsas, kabatšokis, rohelistes ubades ja küüslaugus. Samal ajal vajab keha D-vitamiini, et kaltsium paremini imenduks. D-vitamiini saab päikese käes olles, kuid seda leidub ka krevettides, munades ja tursas.

Foolhape

Foolhape on üks B-vitamiinidest, mida kehal läheb tarvis rakuloomel. Kuigi seda vajavad kõik, igas vanuses, on see naisele eriti oluline raseduse ajal, et kaitsta loodet arenemisel.

Foolhape aitab ennetada väärarenguid, eriti defekte aju ja selgrooga. Foolhapet leidub tsitrustes, rohelistes lehtköögiviljades ning kuivatatud ubades ja hernestes. See on kättesaadav ka toidulisandina.

Olenemata eluperioodist on alati kasulik süüa rohkelt aedvilju ning piiri pidada alkoholi ja kofeiiniga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles