Dieediarst: mesi võib olla imikule üliohtlik

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi.
Mesi. Foto: SCANPIX

Kuigi mett peetakse laste külmetushaiguste ravimisel heaks vahendiks, selgitas Tartu Ülikooli Kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk, et mee andmine imikule võib tekitada botulismi, mis on üliohtlik ning sageli surmaga lõppev haigus. Samuti rääkis ta, et imikutele ei tohiks anda liiga tugeva maitsega toiduaineid.

Inimene.ee andmetel on botulism lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab bakteri Clostridium botulinum eritatav mürkaine ehk toksiin. Toksiin põhjustab halvatust lihastes, mille tagajärjel kahjustuvad ka eluliselt olulised funktsioonid, eelkõige hingamine. Botulismitoksiin võib sattuda organismi haava kaudu või toiduga.

Dieediarst Liidia Kiisa selgitusel põhjustab haigust botulismi tekitavate eoste sissesöömine, mis mee sisse võivad sattuda mesilase jalgade kaudu. «Mesi on kuumtöötlemata ja väikelastele, just imikutele, ei lubata kindlasti mett anda,» rõhutas ta, lisades, et beebi seedesüsteem pole piisavalt arenenud eoste hävitamiseks.

Arst selgitas, et botulism tekitab lihaskrampe ja halvatust, mistõttu laps võib lämbuda üsna kiiresti, sest see blokeerib hingamismehhanismi.

Dieediarst rääkis, et Ameerikas on botulismi tagajärjel esinenud surmajuhtumeid rohkelt, kuid Euroopas on olnud mõned üksikud juhtumid. «Kui imik haigestub botulismi, siis teda on raske päästa,» lisas ta.

Tugeva maitsega toitusid imikutele ei anta

Dieediarsti sõnul võib alla aastasele lapsele keele peale maitsta anda erinevaid toiduaineid, kuid osa toite on happelisemad või ebameeldivama maitsega ning need ei ole lapsele olulised. «Need võib asendada teiste toiduainetega,» lisas ta.

Näiteks on ananass või tomat happelised toiduained, kuid lapse seedimisele need arsti sõnul halvasti ei mõju.

«Iga uut toiduainet pakutakse alguses teelusikaga kaks-kolm kuni viis grammi ja nii harjutatakse last sööma. Vürtsikaid ja pipardatud toite imikutele ei anta,» rõhutas ta. «Tomatipasta ja ketšup, sinep ja pipar imikutele ei sobi.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles