Teadlased avastasid võimaliku ravimi Covid-19 vastu

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus COVID-19.
Koroonaviirus COVID-19. Foto: Shutterstock

Nottinghami ülikooli teadlased on avastanud taimse päritoluga ravimi uudse viirusevastase omaduse, millel võiks olla mõju pandeemiate, sealhulgas Covid-19 kulule, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Viirused avaldatud uuring näitas, et tapsigargiin on paljutõotav viirusevastane aine, mis on väga tõhus Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 vastu, samuti tavalist niinimetatud külmetushaigust põhjustava viiruse, respiratoorse süntsütiaalviiruse (RSV) ja A-gripitüve puhul.

Arvestades, et erinevate viiruste põhjustatud ägedad hingamisteede viirusnakkused võivad kliinilise pildi järgi olla eristamatud, võib tõhus laia spektriga ravim, mis võtab samaaegselt sihikule erinevaid viirusetüüpe, ravi oluliselt parandada. Seda tüüpi viirusevastased ained võiks potentsiaalselt teha kogukondades kättesaadavaks laialdaseks kasutamiseks aktiivse nakkuse ja selle leviku kontrollimiseks.

Uuringus leidis ekspertide rühm, et taimse päritoluga viirusevastane ravim kutsub väikestes annustes esile väga tõhusa laia spektriga viirusevastase kaasasündinud immuunvastuse.

Rakkudel ja loomadel tehtud uuringute põhjal muudaksid tapsigargiini paljutõotavaks viirusevastaseks ravimiks järgmised omadused:

  • efektiivne viirusnakkuse vastu, kui seda kasutatakse enne aktiivset nakatumist või selle ajal;
  • suudab takistada viirusel endast rakkudes uute koopiate tegemise vähemalt 48 tunni jooksul pärast ühekordset 30-minutilist kokkupuudet;
  • stabiilne happelises pH-s, mistõttu võib seda võtta suu kaudu, nii et seda võib manustada ilma süstimiseta või haiglasse pöördumata;
  • viirusevastase ravimina ohutu.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles