PANE END PROOVILE Maailma lühim IQ-test koosneb kolmest küsimusest, millele enamik inimesi õigesti vastata ei oska

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
'
Foto on illustratiivne. ' Foto: Shutterstock

Kognitiivse refleksiooni testi ehk CRTd on nimetatud ka maailma lühimaks IQ-testiks. Selleks, et eristada Einsteine Simpsonitest, tuleb vastata kõigest kolmele küsimusele.

2005. aastal psühholoog Shane Fredericki välja töötatud küsimustik on loodud selleks, et mõista, kui osavalt eirab inimene intuitsiooni ja rakendab analüütilist mõtlemist. CRT edukaks läbimiseks tuleb jätta kõrvale sisetunne ning küsimuste üle pikalt ja põhjalikult mõelda.

Loomulikult tuleb oma intelligentsi tõestamiseks kõigile kolmele küsimusele õigesti vastata, kuid oluline on ka vastamise kiirus. Mida kiiremini küsimustele vastad, seda kõrgem on IQ.

Tasub meeles pidada, et küsimused ei pruugi olla sugugi nii lihtsad, kui need esmapilgul paistavad. Isegi maailma tippülikoolide üliõpilastel ei õnnestunud 2005. aastal tehtud uuringus kõigile kolmele küsimusele õigesti vastata. Testi sooritasid veatult vaid 17 protsenti uuringus osalejatest.

CRT-testi ehk maailma lühima IQ-testi tegemiseks tuleb vastata neile küsimustele:

♦ Kurikas ja pall maksavad kokku 1 euro ja 10 senti. Kurikas maksab 1 euro rohkem kui pall. Kui palju maksab pall?

♦ Kui viie eseme valmistamiseks kulub viiel masinal 5 minutit, siis kui kaua kuluks sajal masinal saja eseme valmistamiseks?

♦ Järvel kasvavad vesiroosid. Nende arv kahekordistub iga päev. Kui terve järve vesiroosidega katmiseks kuluks 48 päeva, siis mitu päeva kulub selleks, et vesiroosidega oleks kaetud pool järve?

Õiged vastused

♦ Pall maksab 5 senti. Suure tõenäosusega võisid pakkuda palli hinnaks 10 senti. Kurika hind on 1 euro 5 senti, mis tähendab, et palli hinnaks jääb 5 senti.

♦ Sajal masinal kuluks saja eseme valmistamiseks 5 minutit. Esimese hooga pakutakse selle küsimuse vastuseks enamasti hoopis 100 minutit.

♦ Selleks, et vesiroosidega saaks kaetud pool järve, kulub 47 päeva. Tavaliselt pakutakse selle küsimuse vastuseks 24 päeva, kuid kahjuks pole see õige vastus.

Allikas: iflscience.com

Copy
Tagasi üles