EKSPERT VASTAB ⟩ Miks hingavad inimesed magades nii valjult?

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Enamasti norskavad inimesed just sügava une ajal väga valjult, mis paratamatult häirib kõrval magavaid inimesi. Isegi mittenorskajad hingavad une ajal sügavamalt kui ärkvel oleku ajal. Miks see nii on?

Hingamisel tekkiv heli, olgu see siis ärkvel või magades, on põhjustatud hingamistorus liikuvast õhu vibratsioonist, ütles Minnesota Mayo kliiniku pulmonoloog ja unemeditsiini spetsialist dr Timothy Morgenthaler. See, kui valjult inimene hingab, sõltub sellest, kui kitsas on hingamistoru ja kui kiirelt õhk selle kaudu liigub. «Võite seda võtta kui muusikariista,» ütles doktor.

Tuleb välja, et magades ei ole õhuvoolu refleks inimese hingamisteedes nii tugev kui ärkvel olles. Une ajal kipuvad ülemised hingamisteed osaliselt kokku varisema ja seetõttu muutub hingamine mürarikkamaks. 

REM unefaasi ajal hingamisteid toetavad lihased lõdvestuvad, mis omakorda võimaldab hingetorul kitseneda. Selle tagajärjel suureneb hingamisteede kaudu liikuva õhu kiirus. Õhk vibreerub ja tekitab seetõttu hingamisel suuremat heli. 

Allikas:Livescience

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles