VASTAB TERVISEAMET ⟩ Miks saavad üle 70-aastased õpetajad Moderna ja nooremad AstraZeneca vaktsiini?

Getter Adeele Tamm
Copy
Õpetajate vaktsineerimine
Õpetajate vaktsineerimine Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eilsel esimesel vaktsineerimispäeval pealinnas tegid Lääne-Tallinna keskhaigla meedikud koroonaviirusevastase kaitsesüsti 265 haridustöötajale kümnest Tallinna üldhariduskoolist. Kuid miks saavad üle 70-aastased Moderna vaktsiini, kuid nooremad AstraZenecat?

Dr Helen Mülle ütles, et Covid-19 vaktsineerimist planeerides arvestatakse ka haridustöötajate vanusega. «Üle 70-aastaste kaitsesüstimiseks kasutame Moderna vaktsiini, nooremaid haridustöötajaid vaktsineerime AstraZeneca vaktsiiniga. Neile, kel on varem esinenud mõne süstitava ravimi suhtes anafülaksiat ehk rasket ülitundlikkuse reaktsiooni, korraldame vaktsineerimise haiglatingimustes ja jälgime patsienti pärast kaitsesüstimist pikemalt, et tagada maksimaalne ohutus,» tõi ta välja.

Terviseametilt küsiti, miks süstitakse üle 70-aastastele Moderna vaktsiini ja noorematele AstraZenecat. Küsimusele saadi järgmine vastus: «Kliinilistes uuringutes sai Covid-19 AstraZeneca vaktsiini üle 12 000 inimese. Enamik AstraZeneca vaktsiini kliinilistes uuringutes osalenuid olid vanuses 18–55 aastat. Selle kohta, kui hästi võiks vaktsiin toimida vanematel kui 55-aastastel, ei kogunenud uuringutest piisavalt tulemusi, kuid kaitsevõime teket eeldatakse ka vanemaealistel.»

«Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab kasutada vaktsiini alla 70-aastate inimeste vaktsineerimiseks ja manustada teine vaktsiinidoos kaheksa nädalat pärast esimest doosi. Üle 70-aastaste puhul on ekspertkomisjoni soovitus kasutada Pfizer/BioNTechi või Moderna vaktsiine. Seetõttu võimaldatakse praegu alla 70-aastastele vaktsineerimist eelkõige AstraZeneca vaktsiiniga ja üle 70-aastastele Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiiniga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles