TEADLASED HOIATAVAD ⟩ Koroonaviirus võib areneda endeemiliseks haiguseks

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Endeemia ehk paigustaud on mingi haiguse pidev, kuid samas mitte massiline esinemine mingis inimrühmas või geograafilises piirkonnas. Endeemseteks viirusteks on näiteks Euroopas ja Põhja-Ameerikas rinoviirused ja gripiviirus, Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas aga dengue ja chikungunya viirused.

Tartu Ülikooli veebileht «Tõenduspõhine info Covid-19 kohta» vahendab ajakirja Nature poolt läbi viidud küsitluse tulemusi, kus uuriti enam kui sajalt tunnustatud koroonaviiruse uurijalt, immunoloogidelt, nakkushaiguste spetsialistidelt ja viroloogidelt 23 riigist, kas nende meelest on võimalik SARS-CoV-2 maailmast kõrvaldada. Ligi 90 protsenti vastanutest arvab, et see koronaviirus muutub endeemseks, jäädes veel aastaiks ringlema.

See areng ei pruugi aga tähenda senises mastaabis haigestumisi ja piiranguid. Tulevik sõltub suuresti sellest, milline saab olema inimeste nakatumis- või vaktsineerimisjärgne immuunstaatus ja kuidas viirus ise areneb. Nii on ka gripiviiruse levik endeemiline, kuid iga-aastased vaktsineerimised ja ka nakatumisjärgne omandatud immuunsuse tagavad selle, et ühiskond talub hooajalisi haiguspuhanguid ilma oluliste piiranguteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles